• Bianca van der Linden-Snel

Amersfoort heeft uniek fysiek 033energieloket

Advertorial

KATTENBROEK Iedere gemeente in Nederland heeft een energieloket waar je telefonisch informatie kunt krijgen over energiezuinige maatregelen. Amersfoort heeft echter een uniek fysiek 033energieloket. Je kunt er terecht voor gratis onafhankelijk advies over duurzaam wonen en renoveren. De toekomst is een gezond binnenklimaat zonder energierekening.

Bianca van der Linden-Snel

Bernard Faber, communicatieadviseur van 033energie geeft direct het belang van energiezuinige maatregelen aan: ,,De noodzaak is steeds meer voelbaar. De kranten staan er bol van, Nederland moet van het aardgas af. Daarnaast heeft Amersfoort de ambitie om in 2030 een CO2-neutrale stad te zijn. Het is de toekomst voor onze kinderen.

Dit fysieke energieloket is uniek in Nederland. Inwoners van Amersfoort kunnen hier gratis een oriëntatiegesprek krijgen. Daarnaast werken we met acht nul-op-de-meter adviseurs, die op afspraak onafhankelijk advies geven voor totaal energiezuinig maken van een woning. Hieraan zijn wel kosten verbonden."

VOORBEELD Faber vervolgt: ,,Er zijn in Amersfoort al enkele van deze nul-op-de-meter woningen zoals de modelwoning aan het Parnaskruid in Nieuwland. Deze woning wekt net zoveel energie op als hij gebruikt, inclusief de energie voor wassen, koken en douchen. Door het gezonde binnenklimaat en de goede ventilatieregeling per vertrek is de woningkwaliteit aanzienlijk verbeterd. Op onze website kun je een virtuele tour maken in een nul-op-de-meter woning die gerealiseerd is door het gebruik van zonnepanelen, het vervangen van de cv-ketel door een warmtepomp. Een goed moment om hier over na te denken is als de cv-ketel aan vervanging toe is. Voor de financiering van duurzame maatregelen zijn er groene leningen en ook zijn er subsidies."

Judith Lohn, projectmanager vult aan: ,,Wij werken veel met studenten om hen bewust te maken van de toekomst. Bouwkundestudent Michael Ligtermoed werkt bijvoorbeeld aan een tool voor de adviseurs waarbij renovaties en de voordelen van de energiebesparende maatregelen inzichtelijk worden.

Niké Lohn is hier voor haar afstudeerscriptie bezig om een bio-based nieuwbouwconcept in de markt te zetten. Nieuwbouwwoningen worden hierbij van natuurlijke materialen gemaakt, een bijzonder milieuvriendelijke manier van wonen."

BIJEENKOMST Op donderdag 22 maart van 20.00 uur tot 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, zal er een informatiebijeenkomst zijn over comfortabel en gasloos wonen in Het Brandpunt in Kattenbroek. De informatieavond is specifiek voor bewoners van Kattenbroek en Nieuwland.

033 Energieloket, Gevestigd Centrum Duurzaam Renoveren, Modemweg 3, 3821 BS Amersfoort, 06-30041761, www.033energie.nl.