• Kunstkader

    Bianca Snel

Avu Kunstkader start met Akademie

Advertorial

AMERSFOORT Avu Kunstkader aan de Nijverheidsweg-Noord heeft alle benodigdheden voor de schilder- en tekenliefhebber. Bij binnenkomst is er een expositie te zien van schilderijen van de kunstenaars waar eigenaar Michael Gerbrands in september 2017 de Akademie mee gaat starten. 

 

„Zo krijgt iedereen die binnenkomt gelijk een impressie van de kunstenaars die de schildercursussen geven. In onze winkel kun je alle materialen kopen die met schilderen of tekenen te maken hebben maar er is ook een lijstenmakerij. Verder zijn er atelierruimtes voor de teken- en schildercursussen en sinds kort bieden we ook schilderreizen aan. Want waar is de omgeving meer inspirerend en het licht mooier dan in Frankrijk of in Zuid-Afrika?  Het is een uniek concept", aldus Gerbrands.

AKADEMIE Door een mooie samenwerking met een aantal kunstenaars begint Kunstkader in september met een eigen Kunstkader Akademie. Een vijftal schilderessen en een tekenaar, ieder met hun eigen stijl en specialisme, geven cursussen schilderen of tekenen. Gerbrands: „We merken dat daar een steeds grotere behoefte voor is, op deze manier brengen we vraag en aanbod bij elkaar." 

Het plezier in het schilderen, daar gaat het om. Schilderes Ageeth Engels sluit zich hier helemaal bij aan. Ooit was ze zelf in de leer bij een kunstenaar. Ze geeft al meer dan 27 jaar met groot enthousiasme les aan beginnende en gevorderde cursisten. Voornamelijk in acrylverf. Ze geeft les op de Nijverheidsweg-Noord en in haar eigen atelier in Zielhorst. „Je kunt zo veel met acrylverf, ik leer de cursisten technieken en diep deze techniek verder uit door middel van een vast programma. Sommige leerlingen zitten al acht jaar bij mij op les. Beginners en gevorderden samen prikkelen elkaar en zo haal je bij iedereen het onderste uit de kan. Ook geef ik met veel plezier schilderworkshops." 

EIGEN WERELD „Als je schildert vergeet je de omgeving en zit je even in je eigen wereld", benoemt May Brit van de Coterlet. In haar eigen atelier in Bunschoten geeft ze schilderles in acryl en olieverf. Haar eigen specialisme ligt in het fijnschilderen. „De lessen zijn voor volwassenen en kinderen, gevorderd of beginnend. Ik geef individueel aanwijzingen. Van elk schilderij leer je wat. Als de basis goed is kun je alle stijlen leren en ontdek je wat je leuk vindt. Ik weet nog dat ik vroeger zelf in de leer was bij mijn opa, ik moest een uur lang streepjes neerzetten. Nee, bij mij is het niet zo saai, het gaat om het plezier." 

Een cursist zei een keer: „dit is ontspannender dan yoga", vult Herma Petraeus aan. Zij geeft les aan jongeren en volwassenen vanuit haar eigen atelier in het Leusderkwartier.„ Het niveau maakt niet uit. Ik leer ze de mogelijkheden met acrylverf. Ik werk niet vanuit een vast programma, iedereen werkt vanuit zijn eigen tempo en niveau. Ik stuur ze bij en geef de cursisten tips en handvaten. Velen staan uiteindelijk versteld van hun eigen vaardigheden." 

„Het is ook wetenschappelijk bewezen dat schilderen meditatief werkt", gaat Evelien Kooloos verder. Zij werkt al jaren nauw samen met Michael Gerbrands. Naast locatie Kunstkader geeft ze cursussen in haar atelier in Achterveld. „Ik leer cursisten de basis waaronder het mengen van kleuren. Kennis van kleur is belangrijk. Maar ik hou me ook bezig met schildervakanties, workshops, creatieve teambuildings of werken aan een portfolio. Het plezier met verf en het beeld, daar gaat het om. 

CREATIEVE IDENTITEIT „Het gaat niet om het eindresultaat, het is geen school. Het is voor het plezier", vertelt Anna Seehausen. Zij begeleidt volwassenen verder door individuele sturing. „De cursisten komen bij mij met een basiskennis acryl- en aquarelverven waarna ze zich verder kunnen ontwikkelen door middel van feedback en verschillende opdrachten. We ontwikkelen een eigen creatieve identiteit. Vooraf vraag ik altijd wat ze willen bereiken en aan het einde is er tijd voor een evaluatie, dat werkt erg goed." 

Last but not least heeft tekenaar Peter ten Lohuis zich bij de Akademie aangesloten. Hij geeft tekenles bij Kunstkader. „Naast dat alles aanwezig is, is de sfeer gewoon prettig, ongedwongen. Tekenles, dat is erg algemeen. Ik leer de cursisten kijken, tekenen bestaat voor tachtig procent uit kijken. Van daaruit kijk ik samen met cursisten naar wat ze leuk vinden en wat bij hen past. Als mensen gaan tekenen zonder na te denken kunnen er opeens hele mooie dingen ontstaan. Tekenen kun je leren, als je de basis maar leert.''

,,U bent van harte welkom om bij Kunstkader te komen kijken", besluit Gerbrands.

a [KunstkaderNijverheidsweg Noord 903812 PN Amersfoortwww.kunstkader.com033-4632502