Boycot kost FrieslandCampina 80 miljoen

AMERSFOORT (ANP) - De resultaten van zuivelgigant FrieslandCampina zijn vorig jaar voor minimaal 80 miljoen euro negatief beïnvloed door de Russische boycot van levensmiddelen uit Europa. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

FrieslandCampina slaagde er vorig jaar toch in een bedrijfsresultaat te realiseren dat met 489 miljoen euro 56,2 procent hoger uitviel dan in 2013. De omzet bleef stabiel op 11,3 miljard euro. De nettowinst verdubbelde bijna en kwam uit op 303 miljoen euro. De forse winststijging komt door eenmalige posten. Zonder die posten is sprake van een winstdaling met 21,1 procent tot 258 miljoen euro. FrieslandCampina verwacht nog lang de gevolgen van de Russische boycot te zullen voelen. Zelfs als de boycot wordt beëindigd, zal de vraag in Rusland niet snel herstellen, zegt het concern.

Het bedrijf verwacht dit jaar te kunnen profiteren van een toenemende vraag naar zuivelproducten in Azië en Afrika. De goedkope euro verstevigt daarbij de concurrentiepositie van producenten uit de eurozone. FrieslandCampina waagt zich niet aan een concrete winstverwachting voor 2015. Het bedrijf zegt wel dat de vooruitzichten voor de langere termijn positief blijven. ,,Door de groei van de wereldbevolking en de toename van de welvaart in vele regio's zal de vraag naar voeding en vooral naar voeding die rijk is aan nutriënten, waaronder zuivelproducten, toenemen'', aldus het bedrijf.

FrieslandCampina is een coöperatieve onderneming van melkveehouders in Nederland, België en Duitsland en behoort tot de vijf grootste zuivelconcerns in de wereld. Het bedrijf (ruim 21.000 werknemers) maakt en verkoopt wereldwijd onder meer zuiveldranken, kindervoeding, kaas en desserts.