• De Waarde van een kenteken check

De waarde van een kenteken check

Veel mensen denken bij tweedehands auto's vaak aan de staat van de auto, het aantal kilometers, wanneer het volgende onderhoudsmoment is en wanneer de APK weer gedaan moet worden. Waar veel mensen echter niet bij stilstaan is de waarde van de auto en vooral om deze eens in de zoveel tijd te checken.

Hoeveel is de dagwaarde nog en komt dit overeen met wat mijn verzekering in gedachte had? Hoe verloopt de afschrijving van dit merk/type auto? De staat van onderhoud is uiteraard van belang voor iedere auto maar wordt in de dagwaarde niet meegerekend. De dagwaarde is daarom lang niet altijd relevant of accuraat maar geeft een goed beeld van wat een auto - bijvoorbeeld een Volkswagen Golf uit 2012 - nog waard is. Op basis van het kenteken kan namelijk heel wat informatie anoniem worden afgeleid. Zowel via de website van de RDW als via andere online taxatietools, zoals bijvoorbeeld de Wijkopenautos kenteken check. Afhankelijk van hoeveel informatie je nodig hebt zijn de meeste gegevens gratis op te vragen. Wil je meer weten (denk aan het schadeverledenrapport of een kilometertellerrapport) moet je hier meestal voor betalen.

Dit is dus niet alleen aan te raden als je op zoek bent naar de waarde van jouw auto, maar ook als je een (tweedehands) auto wilt kopen. Kloppen de gegevens van de adverteerder wel, en komt de dagwaarde overeen met de prijs van de auto? Maar ook in het geval van autoverzekeringen is het goed om de dagwaarde van jouw auto te vergelijken met die van de verzekering. De premie voor je autoverzekering wordt meestal bepaald op basis van de dagwaarde. Geeft je verzekering dus een hogere dagwaarde, betaal je in theorie dus ook meer premie. En andersom! Het loont daarom ook om eens een kenteken check te doen bij verschillende autoverzekeraars.

Waar de kenteken check nog altijd het meest voor gebruikt wordt, is voor de auto waarde bij verkoop. Soms is het beter een auto te verkopen nog voordat de fabrieksgarantie verloopt, omdat daarna de waarde nog verder daalt, maar ook de kilometerstand is hierbij van belang. Hou daarom eens in de zoveel tijd de auto waarde in de gaten door middel van een eenvoudige kenteken check. Op deze manier kun je beter inschatten wanneer het verstandig is om de auto te verkopen om er zoveel mogelijk voordeel uit te halen. Vergeet daarbij niet meerdere websites te raadplegen om een beter beeld van je autowaarde te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Bovag koerslijst of de website van de RDW. Echter geeft de laatste alleen de cataloguswaarde en de brute BPM, maar geen dagwaarde.