• Arjan Klaver

Doeltreffend, het hele jaar door

Advertorial

SCHOTHORST Wilhelm Tell, Robin Hood en Legolas: handboogschieten is doorgaans een heroïsche bezigheid. In 1908 verdween het van de Olympische Spelen. Sinds 1972 is deze tak van sport weer terug. En hoe. Ook in Nederland wordt deze sport, die door jong en oud wordt beoefend, behoorlijk omarmd.

„Als deze tak van sport je pakt, kun je er geen genoeg meer van krijgen." Dit zegt Gijs van den Berg. Hij is voorzitter van de Amersfoortse Handboog Vereniging (AHV) Centaur. Een 150 leden tellende vereniging die in 2012 haar vijftigjarig bestaan vierde en waar het handboogschieten op prestatietief niveau of puur recreatief beoefend kan worden. In het gezellige clubhuis, dat aan de Schothorsterlaan is gelegen, verraadt een overvolle bekerkast het succes van AHV Centaur. „Onze schutters gaan met veel plezier naar wedstrijden die door de bond worden georganiseerd", weet Van den Berg die in zijn sportcarrière ook vaak het geel wist te raken. Geel staat voor de roos, welteverstaan. „Ik ben twee keer Nederlands kampioen geweest in de vierde klasse. Bovendien heb ik een zogenoemd 25-meter-1-pijl-discipline gewonnen in België. Deze wedstrijdvorm bestaat uit het schieten van één pijl op een afstand van 25 meter op een blazoen met een doorsnede van 60 centimeter."

Van den Berg vervolgt:,,Aan de andere kant is handboogschieten een heerlijk tijdverdrijf. Buitenstaanders denken vaak dat handboogschieten een sport is voor macho's en dat je er dus potig en sterk voor moet zijn. Dat is niet zo. Sterk ontwikkelde spieren zijn niet goed voor het spiergevoel en met stoer doen bereik je al helemaal niets in deze sport, die geduld en zelfbeheersing vraagt. Een boogschutter neemt de tijd om zich volledig te ontspannen, waarna de pees wordt gespannen en de pijl naar het geel is gericht. Ontspannen focussen."

GEDIPLOMEERD

,,Ik vind het heerlijk om het sportplezier van de schutters te zien. Iedereen kan het leren onder leiding van onze gediplomeerde trainers. Zij begeleiden op diverse trainingsblokken. Op maandag en dinsdag zijn er van 19.00 uur tot 21.00 uur jeugdtrainingen, aansluitend hierop tot 23.00 uur training voor de senioren. Op woensdag van 18.00 uur tot 20.00 uur is er ook een trainingsblok voor de jeugd met aansluitend training tot 22.00 uur voor de senioren. De maandagavond is gereserveerd voor de gevorderde jeugd en de dinsdag- en woensdagavond is voor de beginnende jeugd. Op donderdagavond is de clubavond voor junioren en senioren. We zijn dus doeltreffend, het hele jaar door. En voor de verwende schutter of geïnteresseerde is er geweldig nieuws. Op 17 en 28 juni organiseren we de dubbele Arrowhead. Voor schutters zijn er voor iedere dag 24 doelen in het bos Birkhoven. Toeschouwers kunnen onder begeleiding van de schutters het parcours aflopen om zo de wedstrijd volgen. Er zijn scheidsrechters aanwezig omdat het een A-status wedstrijd is. Ook zijn er clubvrijwilligers aanwezig om hand-en-spandiensten te verrichten en uitleg van de wedstrijd aan de toeschouwers te geven."

a [Amersfoortse Handboog Vereniging (AHV) CentaurSchothorsterlaan 193822 NA Amersfoort033 480 3973www.ahv-centaur.nl