• De juwelen worden ambachtelijk, met grote aandacht voor de wens van zijn klanten, gemaakt.

    Arnoud J Spaaij

Een juweel voor het leven dankzij M@x

Advertorial

AMERSFOORT Persoonlijker kan een sieraad niet zijn. De juwelen van M@X worden met de hand gemaakt. Geslepen, gegoten, bedacht en ontworpen. Alles is mogelijk en wordt helemaal naar wens gevormd.

Arnoud J Spaaij

Van heinde en verre weten juwelenliefhebbers M@X te vinden. Zelfs vanuit het buitenland komen klanten naar de Krommestraat voor het handwerk van de goud- en edelsmid. Het RTL4 televisieprogramma Married at first sight, dat in 2020 wordt uitgezonden, laat alle juwelen er maken maar ook voor de kleinste en fijnste bewerkingen staan mensen aan de toonbank.

BIJZONDERE DETAILS Op een open plekje ter grootte van een flink ontbijtbord ligt een een zware massieve ring van goud. Er omheen een kring van gereedschap met de fijnste vijlen en slijpschijven. Een lange vlam uit een gasbrandertje slingert met een krul omhoog. ,,Dit is een ring voor een lid van het Korps Mariniers. Een cadeau dat de mannen krijgen bij hun beëdiging van familie. Kijk zo werk ik niet alleen een uniek ontwerp uit maar de klant wil graag details in een andere kleur. Dat zaag ik met de hand uit om het daarna op de ring aan te brengen."

De ring oogt klassiek maar er zijn ook moderne voorbeelden te zien. Hij legt twee ringen op elkaar en verschuift ze met precisie. Aan de binnenkant van de ringen komen twee namen en een trouwdatum tevoorschijn. Het is alleen leesbaar als beide sieraden op de juiste positie ten opzichte van elkaar zijn gehouden. ,,Bij mij geen computerontwerpen en automatisering. Ik wil tijd hebben voor mijn klanten. Mensen met een eigen ontwerp of alleen een idee. Daarin adviseer ik. Vanaf ontwerp tot aan het moment dat de klant de zaak weer uitloopt met een juweel voor het leven. Dat proces kunnen klanten ook tussentijds, terwijl ik er nog mee aan het werk ben, bekijken. Ja, ook een klant moet de tijd nemen om te beslissen wat 'ie wil hebben."

JEWELS FOREVER Naast de winkel in de Krommestraat zit in de Kamperbinnenpoort Jewels Forever. ,,Daar zijn we gespecialiseerd in trouwringen, partnerringen en verlovingsringen. Met keuze uit zo'n negenhonderd stuks ringen. We gieten de originelen in onze eigen mallen die ik vervolgens met de hand detailleer en afwerk."

M@X doet ook eigen inkoop van briljanten. ,,Daarvoor ga ik wekelijks naar Antwerpen voor mijn klanten, en ik selecteer een eigen voorraad. Juwelen zijn gebruiksvoorwerpen. Ze slijten door het dragen. Daarom doen we ook het onderhoud. Niet alleen reparaties. Juist ook tijdig herstel om te voorkomen dat sieraden onverwacht stuk gaan."

EIGENDOM VERKOPEN Maar mocht iemand een sieraad niet voor het leven willen bewaren dan biedt M@X nog een service. Binnenkort kunnen sieraden in speciale boxen worden geëtaleerd. ,,Particulieren kunnen zo hun eigendom verkopen in mijn etalage." Ook daarmee wordt er iets unieks geboden.

M@X, Krommestraat 17, 3811 CA Amersfoort. Jewels Forever, Kamperbinnenpoort 7, 3811 AL Amersfoort.