• ,,Mijn motto is om een mooi persoonlijk afscheid te regelen met elkaar - , zegt Linda van Alfen.

    Ester Overmars Fotografie

Een persoonlijk afscheid

Advertorial

AMERSFOORT Terugkijken op een mooi en warm persoonlijk afscheid biedt veel troost. Linda van Alfen begeleidt, adviseert en denkt met aandacht vanuit het hart mee wanneer er een dierbare is overleden.

Bianca van der Linden-Snel

Linda van Alfen volgde vier jaar geleden haar hart en liet zich omscholen. Hier heeft ze geen moment spijt van gehad.

Gezegend met een warme open persoonlijkheid biedt ze veelal rust. ,,Het is een moeilijk moment wanneer een dierbare is overleden. Goed afscheid nemen is een belangrijke stap in het rouwproces. Als nabestaanden terug kunnen kijken op een mooie en liefdevolle uitvaart geeft dit troost en rust. Ik begeleid bij het afscheid nemen op een informele en betrokken passende manier. Samen met de nabestaanden regel ik een uitvaart die bij de overledene past. Ik luister naar de behoeftes en begeleid waar nodig. Ook kinderen krijgen te maken met de dood. Ik ben zelf moeder en weet als geen ander hoe belangrijk het is dat kinderen ook gehoord en gezien worden tijdens deze dagen. Daarbij werk ik samen met de faciliteiten van CBA Amersfoort en kan er gebruik worden gemaakt van de rouwkamers op Rusthof indien er niet gekozen wordt voor thuisopbaring. Daardoor is het mogelijk om op ieder gewenst moment afscheid te nemen in de dagen voor de uitvaart."

RUST ,,Het kan mensen ook rust geven om de wensen en mogelijkheden voor de uitvaart vooraf te bespreken. Soms omdat ze hun nabestaanden hier niet mee willen belasten. Het geeft ouderen duidelijkheid om de wensen en de kosten vooraf te bespreken. Hierbij werk ik met een laatste wensendocument waarin alle persoonlijke wensen kunnen worden aangegeven zoals de verzorging, de aankondiging en de muziek. Door vooraf deze soms, emotionele, gesprekken te voeren ontstaat er voor de uitvaart al een fijne vertrouwensband. Daarnaast bespreken we de kosten van de uitvaart. Ik geef zo snel mogelijk een gespecificeerde kostenindicatie. Een belangrijke vraag is dan ook, is de uitvaartverzekering of het spaarpotje hiervoor toereikend? Met bijna elke uitvaartverzekering kunnen de mensen bij mij terecht. Het is een groot misverstand dat mensen verplicht zijn om te kiezen voor een uitvaartonderneming die de verzekeringsmaatschappij aanwijst. Door het bespreekbaar te maken neem je een boel zorgen weg", legt Van Alfen uit.

AANDACHT ,,Bij een vreselijke gebeurtenis als het overlijden van een kind is het erg belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Ieder gezinslid heeft hierbij zijn of haar eigen verdriet. Meedenken is dan het belangrijkste, ik pas me hierin aan. Het is voor de nabestaanden fijn, dat als er zoiets vreselijks gebeurt, er iemand is die daar op een hele mooie manier mee omgaat. Ik neem mezelf als mens mee. Mijn motto is om een mooi persoonlijk afscheid te regelen, met elkaar. Tijd en aandacht maakt kwaliteit", zegt Van Alfen.

a        [Linda van Alfen Uitvaartbegeleiding, Assoer 5, 3823 KN Amersfoort, 06-55898089, info@lindavanalfen.nl, www.lindavanalfen.nl