• Lex van Elten

Effecten acupunctuur tijdloos

Advertorial

AMERSFOORT Traditionele acupunctuur bestaat al eeuwen maar de effecten zijn tijdloos. Dat weet Bas van Dijk met zijn Acupunctuurpraktijk aan de Hendrik van Viandenstraat 15 maar al te goed. ,,Acupunctuur heeft een beetje een mysterieus imago. Nergens voor nodig: aan mijn methoden is niets zweverigs", vertelt Van Dijk.

Lex van Elten

Vanwege zijn achtergrond in de fysiotherapie weet hij maar al te goed hoe vervelend het is als je lichamelijke klachten hebt: ,,Als je klachten hebt, ben je niet in balans. Met mijn behandelingen kan ik ervoor zorgen dat je weer in evenwicht komt." Van Dijk wijst naar een poster met daarop aangegeven waar alle 'triggerpunten' in de spieren zitten. Een moderne interpretatie van de aloude acupunctuur is 'dry needling'. ,,De naaldjes die je bij dry needling gebruikt zijn niet hol en er gaat geen vloeistof in of uit. Droge naaldjes dus!" Door licht heen en weer te bewegen met deze naaldjes spannen spieren zich aan en ontspannen zich vervolgens weer. Dit heeft een positief effect op bijvoorbeeld rug- en nekklachten maar ook op hoofdpijn.

ONDUIDELIJK Klachten bij burn-out, overgang en stress zijn vaak niet heel concreet. ,,Ik spreek veel mensen die het gevoel hebben 'er niet meer uit te komen' en dan uiteindelijk, met behulp van iemand met wie ze professioneel praten, langzaam weer opkrabbelen uit het dal. Dan kan acupunctuur ondersteunend werken. Na een uitgebreide intake kan ik een behandeling op maat maken."

STOPPEN MET ROKEN Een andere specialiteit van Van Dijk is hulp bij het stoppen met roken. ,,Regelmatig komen rokers langs voor een behandeling. Vaak hebben ze positieve verhalen gehoord van door mij behandelde cliënten. Dit beschouw ik als een compliment!" In de behandeling gericht op het stoppen met roken maak Van Dijk gebruik van de ooracupunctuur. In het oor worden twee knopjes aangebracht die één tot twee weken blijven zitten. Dit zorgt ervoor dat de zin in sigaretten minder wordt en vaak zelfs helemaal verdwijnt. ,,Samen met een gezonde portie motivatie is het succes na de acupunctuurbehandeling vaak zeer groot. Ik ben een ervaringsdeskundige: ik heb jaren gerookt en ben sinds vijftien jaar gestopt. Ik weet dus hoe heftig deze verslaving kan zijn en gun iedereen een leven zonder tabak. Ik vind het te gek dat ik hier met acupunctuur een bijdrage aan kan leveren."

UNIEK Van Dijk is al 17 jaar een vertrouwd adres voor acupunctuur en is in Amersfoort uniek met zijn 'dry needling'. ,,Om mijn cliënten het beste te kunnen blijven bieden volg ik na- en bijscholingen op het gebied van de acupunctuur, dry needling en fysiotherapie. Ik hoop op die manier nog jaren mensen met de meest uiteenlopende klachten te helpen lekkerder in hun vel te zitten."

a        [Acupunctuur Bas van Dijk, Hendrik van Viandenstraat 15, 3817 AA Amersfoort, 06 - 11014978, www.acupunctuurpraktijk.nu, acupunctuurbasvandijk@gmail.com