• Jetske Hingst wil mensen helpen om stress te verminderen.

    Eigen foto

Effectieve aanpak van stress en pijn

AMERSFOORT Wat hebben spierpijn, moeheid, migraine, concentratieproblemen, burnout en somberheid met elkaar te maken? Ze kunnen allemaal veroorzaakt worden door te veel stress. Jetske Hingst van praktijk Vrijer Leven werkt met verschillende stressreductiemethoden die elkaar aanvullen.

,,Soms is een fysieke benadering de beste aanpak, soms een mentale. Maar als je last hebt van terugkerende stressgerelateerde klachten, dan is een aanpak met aandacht voor zowel lichaam als geest vaak het meest effectief."

ONBALANS ,,Stress is een onbalans tussen je veerkracht en wat het leven van je vraagt", legt Hingst uit. ,,Als je langere tijd te veel stress ervaart of ingespannen in dezelfde houding bezig bent, bouw je
spierspanning op in je lichaam die tot klachten kan leiden. De harde spieren drukken op je
zenuwbanen en ontregelen het zenuwstelsel. Hierdoor kun je niet alleen pijnklachten ontwikkelen,
maar ook bijvoorbeeld stijfheid, tintelingen, krachtverlies of jeuk. Stress versterkt zichzelf: het begint in de geest, leidt tot spanning in het lichaam en vervolgens verergert die spanning de mentale effecten zodat je in een vicieuze cirkel terecht kunt komen. Je kunt dit doorbreken met Body Stress Release, de manuele gezondheidstechniek waarmee ik werk. Body Stress Release is gericht op het verminderen van een te hoge spierspanning door fysieke en/of mentale stress. Doordat lichaam en geest sterk op elkaar inwerken heeft dit vaak zowel lichamelijke als geestelijke effecten: fysieke klachten nemen af of verdwijnen, de cliënt krijgt meer energie, kan helderder nadenken en gaat zich weer wat meer ontspannen en veerkrachtig voelen."
Body Stress Release brengt niet alleen uitkomst bij spierklachten van bijvoorbeeld nek, schouders of rug: het biedt ook verlichting bij chronische aandoeningen zoals reuma, fibromyalgie of whiplash. Ook helpt het om sneller te herstellen na een operatie. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de techniek grotendeels vanuit de aanvullende verzekering.

GESPREKKEN Soms is er meer nodig dan spanning afbouwen. Hingst: ,,Als je op dagelijkse basis veel stress ervaart, zul je ook moeten werken aan de mentale kant. Met Stress Counseling-gesprekken help ik cliënten meer inzicht te krijgen in wat hun strest en hoe ze daar zó mee om kunnen gaan, dat ze er minder
last van ervaren. Veel van wat ons strest, heeft te maken met overtuigingen en gedragspatronen die we al in onze kindertijd ontwikkeld hebben. Vaak hebben mensen wel wat inzicht in hoe dit bij hen werkt, maar lukt het niet om daadwerkelijk te veranderen. Hiervoor werk ik met Wingwave, een coachingstechniek die EMDR – de techniek die werkt met de emotieverwerkende kracht van snelle oogbewegingen - combineert met neurolinguïstisch programmeren. Ook bij onverklaarbare chronische klachten brengt Wingwave nogal eens uitkomst."

a        [Vrijer Leven, praktijk voor stress-, angst- en pijnreductie, Bergstraat 31, 3811 NG Amersfoort, Tel. 06-24901041, www.vrijerleven.nu, info@vrijerleven.nu