Fantastische en leerzame zelfverdedigingssporten

HOOGLAND Sportinstituut Hoogland heeft in de afgelopen jaren een behoorlijke groeispurt meegemaakt, onder jeugdigen die zelfverdedigingssporten beoefenen. Er wordt elke week aan ruim 700 jeugdsporters door diverse leraren les gegeven. „Het zijn dan ook fantastische en leerzame sporten."

Dit zegt Ed Van den Berg in de immense trainingszaal van zijn sportinstituut. Hij is op deze maandag zichtbaar blij. Bas van Empelen is een van zijn pupillen die afgelopen zaterdag nationaal kampioen werd voor judoka's onder de 21 jaar in de klasse tot 90 kilo. ,,Maar ook de tweede plaats van Jesper Smink en de prestaties van Stijn van den Berge (7e) en Jim Post (9e) mogen er zijn. Bovendien wonnen 14 pupillen van 8 t/m 15 jaar afgelopen weekend 14 medailles op de Wijkse Open in Wijk bij Duurstede. Mooie resultaten. Maar judo is meer. Voor een goede motorische ontwikkeling is het goed als kinderen zich breed ontwikkelen. Bewegen is goed en leuk. Kinderen beginnen al heel jong te ontdekken wat ze kunnen. Spelenderwijs ontwikkelen ze allerlei vaardigheden. In de eerste jaren legt het kind de basis voor een goede motorische ontwikkeling. Daar hebben ze, ook op oudere leeftijd, veel profijt van. Tijdens het judoën - mogelijk vanaf 4 jaar - worden alle spiergroepen gebruikt. Je moet niet alleen je benen gebruiken, maar ook gelijktijdig je armen. Best lastig. Ook leer je als je wat langer op judo bent, oefeningen zowel rechtshandig als linkshandig uit te voeren zodat je motoriek en zeker je fijne motoriek wordt aangescherpt. Daarnaast zorgt judo onder andere voor meer zelfvertrouwen, accepteren van winst en verlies, verantwoordelijkheid voor je trainingsmaatje, respect, beheersing angst en agressie, doorzettingsvermogen en concentratie."

Behalve judo biedt Sportinstituut Hoogland de zelfverdedigingssport karate aan waarbij een enorme dosis zelfbeheersing en zelfvertrouwen komt kijken. Een sport die vanaf de leeftijd van zes jaar kan worden beoefend. „Daarnaast hebben we Jiu-Jitsu ofwel een combinatie van judo, karate en aikido", legt Van den Berg uit. „Ook aikido bieden we aan evenals kickboksen. Laatstgenoemde sport is de laatste tijd populair onder de jeugd en is bij ons te volgen vanaf 6 jaar. Daarnaast starten we op 10 maart met een tiendelige zelfverdedigingscursus voor jeugdigen van 12 tot 17 jaar. Voor alle jeugdlessen geldt dat er eerst drie maal gratis aan een proefles meegedaan moet worden. Voor de cursus zelfverdediging zijn nog enkele plaatsen vrij. Ook zijn we actief met de Stichting Judo Activiteiten Hoogland (SJAH) met als doel om voor alle judoka's en ouders van sportinstituut Hoogland diverse sociale activiteiten te organiseren om de betrokkenheid te stimuleren. Het doel is om de judoka's, die kiezen voor wedstrijdjudo onder meer hulpmiddelen, ondersteuning en begeleiding te bieden zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot topjudoka. Naast de judolessen zorgen de door SJAH en in samenwerking met sportinstituut Hoogland georganiseerde activiteiten voor een goede sfeer. Denk aan judotoernooien voor beginners en gevorderden, judokampen, spelmiddagen en diverse uitwisselingen. Zo organiseren we in april voor de 23ste maal het Internationaal Hooglands Judotoernooi. Genoeg te doen, dus."

Sportinstituut Hoogland

Kosmonaut 8d/e

3824 MK Amersfoort

Tel 033-4567707

info@sportinstituuthoogland.nl

www. sportinstituuthoogland . nl