• De Hooglandse Maatjes is een werkgroep van het Wijkbeheerteam Hoogland.

    Jeroen van der Veer

'Fietsmaatjes' gunt anderen vrijheid

HOOGLAND De Hooglandse Maatjes is een werkgroep van het Wijkbeheerteam Hoogland. Zij beschikken al een aantal jaren over een duofiets. Hij wordt veel gebruikt, maar de vrijwilligers willen nog meer mensen die vrijheid bieden.

Ongetwijfeld is de elektrische duofiets al eens gezien door inwoners van Amersfoort. Dagelijks maken fietsliefhebbers een tocht op de vierwieler. Fietsmaatjes Hoogland is bedoeld voor ouderen of mensen met een beperking die graag samen met een vrijwilliger of naasten willen fietsen.

,,Het is een ideale uitvinding. Door deze fiets ben ik een stuk mobieler." Aan het woord is de 75-jarige Ruud van Drie. Regelmatig maakt hij gebruik van de duofiets en samen met zijn vrouw Rietje of een vriend maken ze grote afstanden. ,,Achterveld of Hoevelaken bijvoorbeeld", glundert Van Drie. ,,Ook fietsen we soms samen langs de Eem. Heerlijk vind ik dat." Voor slechts vijf euro voor een halve dag of tien euro maak je mooie fietstochten en kom je op leuke bestemmingen. Met een taxi ben je toch afhankelijk en vaak veel duurder uit.

AANSCHAF Zonder de vrijwilligers van Fietsmaatjes Hoogland had dit echter niet gekund. Een aangepaste fiets kost al snel tienduizend euro. Via diverse sponsoren is dit mogelijk gemaakt. Vooral fietsenmaker Blom Hoogland had een belangrijk aandeel in de aanschaf. Tilly van Peet, een van de kartrekkers, is dan ook trots dat zij in Hoogland over deze fiets beschikken.

AFSTANDEN Voor slechts vijf euro per dagdeel kan de fiets al geleend worden en daar maken veel inwoners van Hoogland dan ook gebruik van. ,,We hebben zelfs een agenda", vertelt Ria Abbring, ook één van de vrijwilligers. ,,Er wordt veel gefietst met partners maar wij hebben ook veel fietsmaatjes die bereid zijn samen met iemand te fietsen. Hierdoor heeft de naaste even zijn handen vrij."

Na een dag fietsen verwacht Tilly Peet de fiets altijd weer terug bij haar woning. Ondanks dat sommige mensen de duofiets graag langer dan een dag willen gebruiken, moeten de vrijwilligers ergens een grens trekken. De fiets is voor iedereen en dus verdient iedereen evenveel fietsmomenten. Vandaar dat ze hebben gekozen om de fiets per dagdeel uit te lenen.

DREMPEL De duofiets is nu bijna drie jaar in het bezit van Fietsmaatjes Hoogland en de vrijwilligers hopen dat er voor niemand meer een drempel bestaat. Iedereen is nu in de gelegenheid om de fiets te huren voor een kleine bijdrage.

BESTELLEN De fiets reserveren kan door te bellen met telefoonnummer 033 - 4331800 of per mail via tillybakker@kpnmail.nl

De Hooglandse Maatjes is een werkgroep van het Wijkbeheerteam Hoogland, voor Hooglanders door Hooglanders.