• Kunstkader is een belevings – en kenniscentrum met daarnaast goed advies over materialen.

    De Stad Amersfoort

Frisse wind door Kunstkader

AMERSFOORT Het pand aan de Nijverheidsweg-Noord is door de grote letters met 'Kunstkader' op het dak al jaren een vertrouwd beeld in De Isselt. Nieuw is de frisse wind die er waait: Jelle van Doorn zwaait sinds kort de scepter over een belangrijk deel van het complex: de winkel in kunstenaarsbenodigdheden.

Van Doorn is afkomstig uit het cultuur-technische werk, maar vanwege het feit dat zijn vriendin kunstschilder is, niet onbekend met kunst. ,,Na jaren ander werk te hebben gedaan was ik toe aan iets nieuws. Ondernemen heeft mij altijd al aangetrokken, toen ik deze kans kreeg heb ik 'm met beide handen aangegrepen."

Die kans heeft de kersverse ondernemer gekregen van eigenaar Michael Gerbrands: ,,Deze branche blijft zich in hoog tempo ontwikkelen. Om bij te blijven, maar ook om de hoogste kwaliteit te kunnen blijven bieden is het idee ontstaan om mezelf op het lijsten maken toe te leggen en een jonge enthousiaste ondernemer op de winkel te zetten. Met de komst van Jelle is dat gelukt en is er een energie die ook jongeren aanspreekt." Gerbrands concentreert zich nu volledig op de lijstenmakerij.

Achterin het gebouw is een open werkplaats waar klanten de vakman aan het werk kunnen zien. Er is keuze uit honderden kleuren en stijlen. Van barokke lijsten tot strakke 'baklijsten' waarbij het canvas vanaf de voorzijde in de lijst geplaatst wordt waardoor niets van het kunstwerk bedekt wordt. ,,Ik houd van persoonlijk contact met mijn klanten. Dat komt het eindproduct ten goede. Pas als ik precies weet waar de klant naar op zoek is, kan ik de perfecte lijst leveren", aldus de lijstenmaker. Gerbrands snijdt ook passe partouts, en lijsten kunnen worden voorzien van ontspiegelend glas. ,,Het is een ambacht waar ik trots op ben."

In de winkel laat Jelle lange kastenwanden zien met verfsoorten in vele kleuren. ,,We verkopen naast 'instap'-producten ook materiaal uit het topsegment, zoals deze Sennelier krijtpastels en potloden van Caran d'Ache. Alles wat je hier ziet kunnen klanten voelen en uitproberen", aldus de ondernemer. Voorin de winkel is behalve een wand met vele stalen van lijsten ook een representatieve ruimte voor lezingen of exposities. Van Doorn: ,,Dat is ook één van de dingen die ik leuk vind aan Kunstkader. Het is een belevings – en kenniscentrum. Behalve dat we de materialen voor kunstenaars verkopen bieden we hen ook een platform. Na de zomer bijvoorbeeld komt Astrid Engels haar levensverhaal vertellen en haar kennis delen. Zij weet veel over oude culturen en maakt daar schilderijen en litho's van. En op 25 mei is er een aquarel workshop. Dit soort dingen willen we voortaan elke twee maanden gaan doen." Wie op zoek is naar boeken en prenten kan ook terecht bij Kunstkader. En met een eigen printservice laat Kunstkader zien een uniek totaalaanbod te hebben.

a         [AVU Kunstkader, Nijverheidsweg-Noord 90, 3812 PN Amersfoort, 033- 4632502, verkoop@kunstkader.com, www.facebook.com/Kunstkader-Art-Supplies/