• ANP Foto

Geld voor vijf duurzame initiatieven uit Toekomstfonds

AMERSFOORT Dit jaar komen vijf projecten in aanmerking voor een bijdrage uit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling. Dit zijn Amersfoort Plasticdieetapp Pilot, ReMake Plastics, Inzamelsysteem Bouwklussen, Energy Challenges en Implementatie menukaart duurzaam wonen. Deze projecten ontvangen in totaal 184.300 euro uit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling.

Het toekomstfonds is er om vernieuwende ideeën van ondernemers, instellingen en bewoners aan te moedigen die de duurzame ontwikkeling in Amersfoort kunnen versnellen. Het gaat om initiatieven die zorgen voor minder CO2-uitstoot en minder afval. Een onafhankelijke adviescommissie heeft de vijf projecten geselecteerd uit een totaal van twaalf subsidieaanvragen.

MAAND GEEN PLASTIC De bedenkers van de Plasticdieet App willen mensen inspireren om een maand lang geen plastic wegwerpproducten en verpakkingen te gebruiken. Bij de app worden de nieuwste inzichten op het gebied van gedragsverandering en e-health gecombineerd met als doel afvalvermindering.

Remake Plastics wil juist van plastic afval een hoogwaardig circulair product maken met behulp van een XL 3D-printer. Als eerste willen de initiatiefnemers een cabin van plastic maken waar mensen daadwerkelijk in kunnen overnachten. Met het Inzamelsysteem Bouwklussen kunnen kleine bouwbedrijven, vakmensen en hun opdrachtgevers herbruikbaar bouwmateriaal een tweede leven geven in plaats van dat dit wordt weggegooid. De verwachting is dat hiermee elk jaar zo'n 25.000 kilogram bouwafval wordt voorkomen.

Energy Challenges daagt scholieren uit om slim met energie om te gaan op school en in de wijk. Tijdens zo'n Energy Challenge gaan leerlingen in teams onderzoeken hoe hun omgeving duurzamer gemaakt kan worden. Doel hiervan is hen energiebewuster te maken en natuurlijk ook om energie te besparen. Eerdere projecten laten zien dat een besparing van 10 procent heel realistisch is.

Duurzaam Nieuwland heeft een menukaart ontwikkeld waarmee bewoners heel helder de mogelijkheden in beeld krijgen om hun huis te verduurzamen. Met de financiële ondersteuning uit het Toekomstfonds kan de menukaart verder worden uitgewerkt, zodat mensen zien wat zij daadwerkelijk kunnen doen om hun energieverbruik te verlagen. De menukaart wordt omgezet in een app of website.

NIEUWE AANVRAGEN De gemeente heeft de ambitie dat in Amersfoort in 2030 alle energie die we gebruiken schoon wordt opgewekt. Afval bestaat dan ook niet meer: alles wordt zo lang mogelijk gebruikt en daarna weer hergebruikt. Ideeën die zorgen voor een versnelling van deze doelen, kunnen vanaf 1 september weer een aanvraag doen voor een bijdrage uit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling 2019. Meer informatie op www.amersfoort.nl/toekomstfonds.