• Rusthof

Grafkelder voor foetussen op begraafplaats Rusthof

AMERSFOORT Begraafplaats Rusthof is uitgebreid met een grafkelder voor levenloos geboren foetussen. Dit zogeheten 'vlindergraf' bevindt zich in een besloten gedeelte van het vlinderveld.

De grafkelder biedt ouders van levenloos geboren foetussen de mogelijkheid om hun kind te gedenken. Wilco Plaggenborg, directeur van Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort: ,,Een kindje krijgt een naam al voor de geboorte en is al maanden in gedachte bij de gezinsleden. Wordt het dan levenloos geboren, dan heeft het toch deel uitgemaakt van het gezin. Door te begraven krijgt het kindje een plek van bestaan, een gedenkplaats om naar toe te gaan, om te herdenken."

De vlinder symboliseert in diverse culturen de ziel van het overleden kind, aldus Plaggenborg. ,,Men zegt dat het de boodschappers van boven zijn. Wij bemerken dat symbolen houvast geven bij uitvaartceremonies en van groot belang zijn in tijden van rouw."

Op het vlinderveld is een monument ontworpen in de vorm van een vlinder. Nanny van Essen, coördinator asbestemmingen bij Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort, heeft het bedrijf GeKa Mozaïek gevraagd om mee te denken over een uniek kunstwerk om zo een nieuwe gedenkplek te creëren. Op het monument kan een vlinder worden geplaatst van mozaïek waarin eventueel ook as kan worden verwerkt. Ook is het mogelijk om bloemen en kleine voorwerpen neer te leggen.
Voor meer informatie: 033-4613603 (mevrouw N. van Essen), of www.cba-amersfoort.nl.