• Een lang gekoesterde droom van Roald Stomp komt uit.

    Lex van Elten

Grandi Vini opent deuren

Advertorial

AMERSFOORT Eén van de leukste winkelstraten van Amersfoort is een wijnspeciaalzaak rijker. Aan de Utrechtseweg 62 opent bedrijfsleider en registervinoloog Roald Stomp overmorgen Grandi Vini. ,,Super spannend, aangezien er nog heel wat te doen is. We zijn druk bezig de puntjes op de i te zetten."

Lex van Elten

Stomp kijkt tevreden naar een kastenwand vol wijnflessen. Ook is een glasplaat in de vloer te zien die een doorkijk biedt naar de kelder met bijzondere wijnen. ,,Onze parels. Zo hebben we een absolute topwijn uit Veneto van het domein 'Marion', maar ook betaalbaarder wijnen die zeker niet minder lekker zijn. We zijn laagdrempelig. We willen wijn kunnen aanbieden aan zowel de beginnende wijndrinker als de veeleisende liefhebber die op zoek is naar iets heel bijzonders. Kortom: voor elk wat wils."

Grandi Vini is een bekende naam in wijnland en een concept van ex-restaurateur en wijnspecialist Bernard Tesink die al een wijnwinkel in Oudewater heeft. Stomp: ,,Toen het pand in Amersfoort vrij kwam hoefde hij niet lang na te denken, want hij vond dit een perfecte aanvulling op het toch al leuke winkelaanbod aan de Utrechtseweg. Via via kwam hij in contact met mij." Stomp vindt het te gek dat hij de kans heeft gekregen deze tweede vestiging van Grandi Vini te openen. ,,Een lang gekoesterde droom komt hiermee uit." De uit Leusden afkomstige Stomp is wijngek in hart en nieren en heeft jarenlange ervaring als vinoloog. ,,Wijn is een beleving. Tuurlijk kun je bij ons snel binnenwippen en een flesje meenemen. Het mooist vind ik het echter als ik een klant op maat van advies kan voorzien. Ik heb ooit een klant gehad die een fles van honderd euro wilde voor het kerstdiner. Kan. Zo'n wijn is echter zó complex dat die niet per se makkelijk drinkbaar is. Ik adviseerde hem een andere, minder dure wijn die een veel bevredigender effect moet hebben gehad op zijn kerstdiner."

De kersverse winkelier heeft geen favoriete wijn. ,,Welke wijn ik drink heeft met zoveel factoren te maken. Is het winter of zomer? Drink ik 'm alleen of met vrienden? Wat staat er op het menu?' Waar de wijnliefhebber vroeger eerst het menu samenstelde en daarna de bijpassende wijn erbij zocht, gebeurt dat tegenwoordig steeds vaker andersom, weet Stomp: ,,Ik ben een lekkerbek en weet precies welke gerecht het best past bij een specifieke wijn. Wat dat betreft zitten we hier echt perfect: ik kan de klant na aanschaf van zijn wijn doorsturen naar de slager hiernaast!" Naast wijnen is er ook een aantal olijfolies te koop. Ook kan de klant er terecht voor balsamico, gedroogde pasta uit Piemonte, pesto, en tapenade. ,,Al deze producten zijn geïmporteerd uit Italië en door onszelf geselecteerd. Alweer een voordeel van de samenwerking met Tesink, die de meeste producten al heeft kunnen laten voorproeven door zijn clientèle in Oudewater." Wie geen geduld heeft kan er vanaf vrijdag terecht, maar zaterdag 16 maart is de feestelijke opening met een bijzondere aanbieding: ,,Wie voor 25 euro wijn koopt krijgt gratis een fles wit, rood of rosé mee."

a [ Grandi Vini, Utrechtseweg 62, 3818 EN Amersfoort, Tel. 033 7852284, info@grandivini.nl, www.grandivini.nl