• Kinderboekwinkel SpeelBoek

Griezelen tijdens Kinderboekenweek

Advertorial

AMERSFOORT Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal tijdens de komende Kinderboekenweek. Een loeispannende en opgerekte week dus. De grens tussen wat lekker griezelig is en wanneer het echt eng wordt - de grens tussen fictie en werkelijkheid - ligt voor ieder anders. Monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen, angsten, heksen, achtervolgers: er is een moment dat ze onder je bed kruipen. Door over ze te lezen kun je het kwaad bedwingen.

Net als de Nederlandse economie zit de markt voor het Nederlandstalige boek weer in de lift. Mensen kopen weer meer boeken. In 2016 zette het herstel van 2015 zich voort. De Top 100 als geheel groeide harder dan de markt en draagt voor een belangrijk deel bij aan de totale groei: van de titels in de top 100 werden zo'n 15% meer papieren exemplaren verkocht dan van de bestverkochte 100 boeken in 2015. Ter vergelijking: de markt voor het papieren Nederlandstalige boek steeg 3%. Het aandeel van de Top 100 in totale verkoop (afzet) kwam uit op 13,6% (11,9% in 2015).

„Griezelig goed nieuws voor de boekenbranche", aldus John Schrijnemakers van Kinderboekwinkel SpeelBoek dat haar vertrouwde adres heeft in het leukste straatje van Amersfoort.

BOEKENWEEK

Schrijnemakers maakt zich op voor één van de hoogtepunten van het jaar, de Kinderboekenweek die zich uitstrekt van 4 tot 15 oktober, „De ouverture is op 5 oktober met teken- en schrijfactiviteiten voor kinderen in de winkel. Op die dag gaan leraren in het basisonderwijs in staking omdat de politiek over de brug moet komen met een eerlijk salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs. We verwachten in onze winkel op die dag een aardige aanloop van kinderen. Hopelijk zullen enkele leerkrachten zorgen voor de nodige hand- en spandiensten. Gezellig en leerzaam wordt het zeker. En dat geldt ook voor zaterdag 7 oktober. Dan signeert hier van 14.00 - 16.00 uur Bette Westra, een Amersfoortse kinderboekenschrijfster. Zij is genomineerd voor de Gouden Griffel met het boek Baby'tje in mama's buik. Dit is een voorlees- en prentenboek over zwangerschap. Ideaal voor kleintjes die er een broertje, zusje, neefje of nichtje bij krijgen. De prachtige illustraties zijn van drievoudig Gouden Penseel-winnaar Jan Jutte. Een dag later, op zondag hebben we weer een signeersessie tussen 15.00 en 17.00 uur. Dan komt Jill Schirnhofer bij ons in de winkel. Jill is een illustrator, schrijver en actrice die haar doorbraak beleefde door het kinderprogramma Jill. Zij heeft meer dan 100.000 volgers op Instagram en oneindig veel views met haar doelgroep op Youtube. Voor deze doelgroep rollen wij nu juist de Kinderboekenweek uit dat feestelijke wordt afgesloten op zaterdag 14 oktober. Dan komt tussen 14.00 en 16.00 uur Koos Meinderts die dit jaar genomineerd is met het boek Naar het Noorden. Een oorlogsverhaal over Jaap, Nel en Kleine Kees die met een grote groep ondervoede 'bleekneusjes' per binnenschip vertrekken naar Friesland waar nog wel voldoende voedsel is. Kom jij ook?"

a [Kinderboekwinkel SpeelBoekKrommestraat 243811 CC Amersfoort033 - 4651815www.speelboek.nlinfo@speelboek.nl