• De Vooght: ,,Van niets iets kunnen maken. Dat maakt dit vak zo boeiend. -

    Arjan Klaver

Het geheim van Fred de Vooght

AMERSFOORT Fred de Vooght werkt vanaf zijn vijftiende in de meubelstoffering. Hij krijgt stoelen en banken in zijn atelier met gescheurde bekleding, verkruimelde vulling of soms zelfs compleet gestript. De Amersfoorste vakman kan ieder model weer herstellen in de originele staat. „Noem het meubelbewustzijn."

Arjan Klaver

Het grote geheim van meubelstoffeerder De Vooght is vakmanschap, creatief denken, veel geduld en het afleveren van kwaliteit. Hij heeft in zijn atelier nagenoeg alle meubelstijlen onder handen gehad. „Mensen brengen hier over het algemeen stoelen en banken die nog omgeven zijn met een emotionele geur", aldus de geboren Hilversummer die ooit voor de koninklijke bewoners van Paleis Soestdijk de nodige meubels stoffeerde. „Op het meubelstuk heeft bijvoorbeeld grootvader of grootmoeder nog gezeten. Of het gaat om antiquariatische stoelen of banken die de klant heeft aangeschaft. Ik kan dit meubelbewustzijn zeker appreciëren.

Overigens moet ik soms hard oordelen indien het meubelstuk in een deplorabele staat is en de houdbaarheidsdatum is overschreden. Het kost vaak teveel geld om er nog iets van de maken. Daar ben ik heel eerlijk in. Maar dat komt niet heel vaak voor." In het atelier staan verschillende meubelstukken die voor herstoffering zijn aangeboden. Over de lippen van De Vooght, die naast zijn vakopleiding ook onderricht heeft gehad in onder andere kunstgeschiedenis, rollen moeiteloos de diverse stijlen. „Dit is bijvoorbeeld een voltaire. Kenmerkend voor een Louis-Philippe-stijl is dat dergelijke stoelen gedurende de hele negentiende eeuw geworteld bleven in de mode van die periode." Naast de voltaire staat een stoel uit de Biedermeier tijd. Het leuke is dat hij hier het aanbod ook ziet veranderen. Dat wil zeggen dat de Amersfoortse ondernemer hier niet alleen antiquariatische stoelen of banken repareert. De laatste jaren komen er ook steeds meer Artifort-meubels uit de jaren zestig en zeventig bij, die hij voor herstoffering krijgt aangeboden. Maar het kan ook om Gispen-meubilair gaan. „Zelfs de eerste eigentijdse meubels van een bekende massaproducent uit Zweden heb ik in het atelier gehad. Uiteraard gebruik ik de beste stoffen. Mooi alleen is niet voldoende. Functionaliteit, onderhoud, duurzaamheid en betaalbaarheid, daar gaat het om. Zo werk ik met de stoffen van onder andere Benard Hofte, Switch en Silvera." Terwijl De Vooght de voltaire nauwgezet inspecteert voor aflevering, bekent de stoffeerder dat hij het mooiste vak heeft. Met de muziek uit de jaren zestig en zeventig op de achtergrond, tikt hij met een fraai gevormde hamer nog even op de kop van een koperkleurig spijkertje „Van niets iets kunnen maken. Dat maakt dit vak zo boeiend. Ik ben pas tevreden als de klant ook tevreden is. Net als de klant deel ik het meubelbewustzijn. Elke dag lever ik een stoel of bank af die voorts aan zijn tweede leven begint."

a        [Meubelstoffering Fred de Vooght, Ganzenstraat 15, 3815 JA Amersfoort, vooght@live.nl, 06 - 51115358