• Maria van de Wetering is Humanistisch spreker bij uitvaarten.

Humanistisch uitvaartspreker

Advertorial

AMERSFOORT Op een mooie zomerdag zitten we aan tafel bij Maria van de Wetering. Ze woont in de Bernulfusstraat in het Amersfoortse wijkje de Luiaard. Ze woont er al 32 jaar en vergelijkt het met een dorpsgemeenschap, erg prettig en gezellig. Wat veel bewoners van de Luiaard al weten, is dat Maria interessant vrijwilligerswerk doet: ze is spreker bij de Humanistische Uitvaartbegeleiding (Hub). Werk dat ze met een grote passie uitvoert.

Eerst vertelt ze wat meer over haar motivatie voor dit werk. ,,Directe aanleiding was ooit de begrafenis van mijn opa. Toen dacht ik: zo moet het niet! Veel te weinig persoonlijk." Maria pakte het meteen op en vertelde het verhaal over zijn leven tijdens de afscheidsdienst.
Na haar werkzame leven in onderwijs en zorg kwam Maria in aanraking met de Hub. Ze werd opgeleid tot humanistisch spreker. Prachtig werk, dat haar veel voldoening geeft. Wat doet een uitvaartspreker? Maria legt het uit. ,,De uitvaartverzorger verzorgt de praktische zaken, zoals de kist, het vervoer en de rouwkaarten. Maar daarnaast is er ook de invulling van een uitvaart, de teksten die worden uitgesproken. Die invulling moet recht doen aan een overledene en duidelijk maken wat hem of haar zo uniek maakte. Een humanistisch spreker neemt uitgebreid de tijd om met de nabestaanden het levensverhaal van de overledene op te schrijven. Ik adviseer de familie over gedichten, muziek en eventuele rituelen. Zo zorg ik voor een persoonlijk toespraak tijdens de begrafenis of crematie. Als de familie zelf wil spreken, help ik hen met het opstellen van teksten." Maria formuleert het zo: ,,Ik zeg vaak tegen een familie: bij een uitvaart is het goed om je aandacht alleen maar bij de overledene te hebben. Wij ontzorgen zodat jullie rustig en mooi afscheid kunnen nemen."

Maria vertelt ook dat steeds meer mensen het fijn vinden om eigen ideeën en wensen al vóór hun uitvaart vast te leggen. Daarom voert ze ook regelmatig een gesprek bij leven. Zo'n gesprek vindt plaats als iemand nog gezond is of vlak vóór het overlijden. Tijdens zo'n gesprek neemt ze de tijd om uitgebreid te luisteren naar de levensloop van haar gesprekspartner. Daarvan maakt ze vervolgens een persoonlijk en passend verhaal. Iedereen kan gebruik maken van haar diensten of van een andere spreker van de Humanistische Uitvaartbegeleiding. Maria zegt: ,,Wij gaan uit van de mens. Iedereen, ook als het woord 'humanisme' je niks zegt, kan van onze diensten gebruik maken."

Hoe kun je haar bereiken? De uitvaartondernemers in Amersfoort en omgeving weten haar (of de Hub) te vinden. Dus als u aangeeft dat u een humanistisch spreker wilt, nemen zij contact op. Maar ook uzelf kunt rechtstreeks contact opnemen met de Hub via telefoonnummer 0900-9005030. Vervolgens maakt een spreker een afspraak bij u thuis. En de kosten? Een gesprek bij leven kost 150 euro en een uitvaartrede 225 euro.

a [ www.humanistischeuitvaart.nl