• Maureen van Goethem

Jans Pakhuys in winterse sferen

Advertorial

AMERSFOORT Overdag iets te doen hebben, is fijn en belangrijk voor iedereen. Je ziet andere mensen, je doet iets waar je goed in bent en je leert nieuwe dingen.

Wat ooit begon op Hof 11 en Hof 12 is uitgegroeid tot een combinatie van kunstatelier en winkel aan de Grote Sint Jansstraat in Amersfoort. Volgend jaar bestaat Jans Pakhuys al weer 25 jaar. Het team van Jans Pakhuys denkt nu al hard na over de mogelijke jubileumactiviteiten die in 2017 plaatsvinden.

In de combinatie van kunstatelier en winkel werken cliënten met een verstandelijke beperking bij Jans Pakhuys. De zelfgemaakte ambachtelijke producten, zoals schilderijen, glaswerk, kaarsen, mooie ansichtkaarten, deels producten van andere dagbestedingscentra en zelf ingekochte producten zijn in de sfeervolle winkel verkrijgbaar. ,,Met deze producten koopt men niet alleen een uniek cadeautje, maar ook een cadeau met toegevoegde waarde; een feestje om te geven of te krijgen.''

Jans Pakhuys werkt vanaf het allereerste begin gericht op ontwikkeling van de cliënt en deelname aan, en in de maatschappij. De cliënten werken, leren en ontwikkelen bij Jans Pakhuys verschillende vakvaardigheden, in de winkel, in de kunst of multimedia. Zij krijgen ondersteuning van ervaren begeleiders en vakkrachten van de zorgorganisatie.

Het gaat niet alleen om het eindresultaat maar ook om het ontwikkelen van zelfvertrouwen. De cliënten laten zien wat ze allemaal kunnen. Iedereen levert een bijdrage. ,,Als zij hier voor het eerst komen gaan we op zoek naar een plek waar zij zich prettig voelen'', vertelt Salonen. ,,We kijken goed naar wat zij wel kunnen in plaats van wat zij niet kunnen en zoeken een plek die daarbij past. Met elke kunstenaar wordt gezocht naar een passende manier om vorm te geven aan zijn of haar creativiteit. De kunst die zij maken is soms buitengewoon. Het leuke is dat deze kunst nu ook op mooie ansichtkaarten te vinden is. De kaarten zijn verkrijgbaar in boekwinkels en in vrijwel alle musea in Nederland, waaronder het Museum Boymans van Beuningen.''

Een van de dagbestedingsmogelijkheden is de nieuwe multimedia-afdeling. Hier leren ze om te gaan met animaties, nieuwsitems, videoclips, foto's, muziekproducties (rap, mixen, filmmuziek, enzovoorts), kunstprojecten zoals video-installaties en fotobewerking met bijvoorbeeld photoshop. ,,Het eerste dat zij doen als zij 's morgens binnenkomen is de laptop aanzetten en volop praten over wat ze nu weer ontdekt hebben. Zij maken hier clipjes en die zien er heel leuk uit.'' Voor de wintermarkt van vorige week zaterdag werd de winkel door de cliënten in winterse sferen ingericht. Je merkt dat de gezellige feestdagen weer in aantocht zijn.

a [Jans Pakhuys Grote Sint Jansstraat 4 3811 HX Amersfoort. Tel.: 033 461 1779 www.janspakhuys.nl