• Maranke Pater

Kattenbroek Kledingreparatie

Advertorial

KATTENBROEK Kattenbroek Kledingreparatie en Stomerij staat voor klantvriendelijkheid, tevredenheid en kwaliteit. Het bedrijf kenmerkt zich door de ambachtelijke manier van werken.

Samen met zijn echtgenote begon Abuzer Balta, eigenaar van het bedrijf, in 2009 met pionieren in Kattenbroek. ,,We zijn onze zaak ooit gestart met het vermaken van kleding voor bekende Nederlandse modezaken. In 1992 ben ik in Nederland gekomen en vervolgens ben ik voor verschillende modezaken gaan werken. Ik deed ervaring op in het maken van proef-, productie- en collectiemodellen. In 2002 werkte ik als coupeur voor modemerk Claudia Sträter. Hier maakte ik verschillende modellen jurken, mantels, productiemodellen en collectiemodellen. Langzamerhand kreeg ik de wens om voor mijzelf te beginnen, in 2009 kreeg ik mijn eigen atelier. Hier voerde ik ook kledingreparatie en vermaakwerkzaamheden uit." Het bleek een schot in de roos. Abuzer kreeg het zó druk dat hij inmiddels alleen nog maar particuliere klanten heeft. ,,Mensen komen over het algemeen om hun kleding te vermaken. Van een duur jasje waarvan de stof nog perfect is, maar de voering vervangen moet worden tot het aanpassen, innemen of uitleggen van een taille."  Het verstellen van kleding is een tweede natuur voor Abuzer en zijn medewerkers. Het bedrijf is anders dan een standaard kledingreparatieservice. Dankzij zijn tijd bij Claudia Sträter beschikt Abuzer over machines die diverse stoffen kunnen behandelen, van dikke stoffen tot rekbare stoffen en leer. ,,We zijn een modeatelier geweest, dus zijn ook bekend met specialistisch werk. Hierdoor kunnen we grote opdrachten als het verstellen van gordijnen, bruidsjurken of avondjurken makkelijk aan."

AMBACHT Abuzer komt uit Turkije waar het kleermakersvak nog altijd een ambacht is. ,,In Nederland komt een geschoolde ambachtelijke kleermaker nauwelijks meer voor door de hoge arbeidslonen. Mond tot mondreclame heeft ervoor gezorgd dat Kattenbroek Kledingreparatie en Stomerij inmiddels een clientèle uit het hele land kent. ,,Ook al zijn klanten verhuisd naar de andere kant van het land, ze komen nog steeds naar Kattenbroek met hun kleding.

VOORRANG Abuzer geeft zijn kennis weer door aan zijn zoon, die inmiddels fulltime in het bedrijf werkt, zodat de ambachtelijke werkwijze blijft bestaan. Hij geniet als hij een speciale wens kan vervullen. Laatst kreeg hij een leren vestje dat uit de Tweede Wereldoorlog stamde onder zijn hoede. ,,Soms komen mensen op het laatste moment voor een bruiloft of een begrafenis naar de zaak om kleding te laten verstellen. Wij geven in dit soort gevallen deze klanten altijd voorrang en gaan meteen aan de slag, zodat klanten dezelfde dag hun kleding nog kunnen ophalen."

[Kattenbroek Kledingreparatie, Hof der kolommen 17, 3823 EC Amersfoort. Tel: 033 4572477, website: www.kattenbroekkledingreparatie. nl