• Mooie Kijkers

Kijk op stijl bij Mooie Kijkers

Advertorial

AMERSFOORT Wie bij Mooie Kijkers binnen loopt, wordt binnen enkele seconden begroet door de eigenaar: opticien Edward Stots. Gek op mensen en geboren tussen de brillen. De winkel is zijn lust en zijn leven.

Arnoud J. Spaaij

In een voormalig bankgebouw aan de Leusderweg heeft Edward Stots 15 jaar geleden zijn droom waargemaakt. Een eigen optiek zaak. Handig heeft hij de details van de bank verwerkt in zijn winkel. Een enorm dikke kluisdeur geeft toegang tot de hypermodern ingerichte oogmeet-ruimte.

Het voelt gelijk goed aan. En veilig natuurlijk. Alles in de winkel heeft de persoonlijke sfeer van Edward. Midden in de zaak staat een door hem ontworpen glazen tafel. Stijlvol en praktisch. ,,Daar hou ik van. Alles moet kloppen in mijn winkel. Als je bij mij een bril koopt moet het goed voelen. Niet alleen de juiste collecties maar ook de inrichting, de perfecte koffie en de beste brillenglazen (van Carl Zeiss) die er in de wereld te koop zijn".

Recent paste Edward zijn winkel aan met zijn laatste ideeën: ,,Mijn klanten en ik vinden het verrassend mooi geworden. Het is heerlijk om in te werken. Mensen voelen zich thuis bij Mooie Kijkers. Ik doe het niet als kunstje. Ik hou van mooie spullen. Al meer dan dertig jaar speur ik internationale beurzen af naar bijzondere collecties. Veel merken verkoop ik exclusief in de regio. Recent heb ik Celine aan ons merken portfolio toegevoegd. Veel winkels willen de goedkoopste zijn," vervolgt hij, ,,Ik wil de beste zijn en het allermooiste adviseren. We maken er, samen met de klant, een feestje van. Het adviseren van een bril is een vak op zich. Het juiste advies voegt iets toe. Uiteraard moet het ook optisch en stilistisch wel allemaal kloppen."

Edward leerde het vak in de winkel van zijn vader. Een pracht zaak in het centrum van Amersfoort die nu door zijn broer gerund wordt. ,,We zijn een echte optiek familie. Mijn dochter is ook opticien. Ze heeft bij mij het vak geleerd, zij is de vierde generatie."

Mooie Kijkers trekt niet alleen mensen uit Amersfoort en omgeving maar ook uit heel Nederland. Dat is vanwege de stijlvolle collecties en vanwege de kundigheid: ,,Een oogmeting moet perfect zijn en het aanvullende glasadvies moet daar naadloos op aansluiten. Multifocale glazen, in alle facetten is mijn specialisme. Een bril wordt altijd voor de klant gepersonifieerd. De glazen slijp ik op maat in onze eigen werkplaats."

Mooie Kijkers is gevestigd aan de Leusderweg, dus net buiten het centrum. ,,Dat is een bewuste keuze. Veel zelfstandige winkeliers en gratis parkeren, met een beetje geluk zelfs voor de deur. Ook dat komt de sfeer ten goede."

Mooie Kijkers, Leusderweg 222a, 3817 KG Amersfoort, www.mooiekijkers.nl