• Thomas-Thijssen

Klooser uniek leerbedrijf

Advertorial

AMERSFOORT De synergie onder een dak tussen KLOOSER Amersfoort, Leerhotel Het Klooster en MBO Amersfoort mag op z'n minst vooruitstrevend worden genoemd. Het betreft in dit geval een samenwerking tussen commercie en educatie. De hotelschool groeit enorm met een toenemend gebrek aan praktijkplekken voor leerlingen als resultaat. KLOOSER Amersfoort wil op haar beurt buiten de kaders denken en een onderscheidend concept op de kaart zetten.

In de dynamische sector van de gastvrijheid en gastronomie is soepele samenwerking noodzakelijk. Binnen de muren van Leerhotel Het Klooster werken vmbo-, mbo- en hbo-studenten daarom nauw samen. Zij gaan een uitdagende maar ook gezonde toekomst tegemoet. De horeca groeit nog steeds volop. Behalve dat het aantal horecaondernemingen stijgt, zorgt de groei ook voor meer werkgelegenheid in de sector. In de horeca ontstonden in het tweede kwartaal van 2016 zo'n 23.000 vacatures, het hoogste aantal sinds halverwege 2008. De verwachting is dat de groei de komende jaren zeker zal doorzetten.

WERKEND LEREN

Ook Leerhotel Het Klooster merkt de groeiende belangstelling. Steeds meer studenten stromen vanuit het middelbaar onderwijs door naar een voor de horeca toegesneden MBO-opleidingen om via een beroepsopleidende of beroepsbegeleidende leerweg in te stromen in de horeca. In dit kader is de samenwerking tussen KLOOSER Amersfoort, Leerhotel Het Klooster en MBO Amersfoort bijzonder. Een deel van de studenten kan in een aantrekkelijke en realistische omgeving, die in steden als het hippe Berlijn of Kopenhagen niet zou misstaan, doordeweeks overdag van 10.00 uur - 15.00 uur praktijkervaring opdoen. In het pand aan de Stadsring 69 heeft KLOOSER diverse horecaconcepten samengebracht. Studenten van Hotelschool Amersfoort ontwikkelen in een prettige leerruimte hun vaardigheden binnen het concept lunch. Hier leren zij op doordeweekse dagen om te gaan met verschillende horecaconcepten en verschillende typen gasten. Daarnaast zijn er in het pand voor hen zes theorielokalen, een instructiekeuken en een wijnkamer. De studenten van Leerhotel Het Klooster leren bij KLOOSER via praktijkinstructeurs, de fijne kneepjes van het horecavak. Zij leren de dagelijkse praktijk kennen van een modern en trendy horecabedrijf waarin verrassen, verbinden en vernieuwen centraal staan.

UITDAGING

„In de avonden en weekenden breiden we het lunchconcept uit met lounge en diner en voegen we nog wat extra aspecten toe", aldus Stefanie van Pelt die met haar ervaring en expertise als geen ander weet dat voor een horecaonderneming het personeel één van de belangrijkste manieren is om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Sinds de opening van het etablissement is ze blij met de synergie tussen haar horecabedrijf en het onderwijsveld. „Het is best een uitdaging om een commercieel bedrijf te combineren met een educatieve instelling. De leerlingen worden getraind om onderdeel te zijn van de onderscheidende restaurantstijl die wij dagelijks uitdragen. Maar de rode draad is dat onder dit dak overdag een balans is tussen educatie en commercie. Ook tijdens de dagelijkse praktijktraining zijn we uiteraard een commercieel bedrijf dat verrassen, verbinden en vernieuwen hoog in haar vaandel heeft staan. We faciliteren een omgeving waar onze gasten zich thuis voelen."

VERGADERLOCATIE

De ambiance leent zich ook voor werkoverleg of een vergadering die een of twee dagdelen in beslag nemen. Alle middelen als Wi-Fi en beamers zijn beschikbaar. KLOOSER heeft een aantal ruimten ter beschikking, onderverdeeld in drie niveaus.

RELAXEN

Vanaf 10.00 uur begroeten ze de gasten die een kopje koffie willen drinken. Dat begint in de lounge waar de gast lekker kan relaxen. Behalve met een kopje koffie met appeltaart kan dat ook met een wijntje, cocktail of een biertje zijn al dan niet in combinatie met sharing food dat naar wens kan worden samengesteld. De gasten kunnen ook terecht voor een lunch of diner. Op de eerste verdieping bevindt zich het à la carte restaurant met Chefs table, waar 5, 6, 7 en 8 gangen tasting menu's worden geserveerd alsmede gerechten van de regelmatig wisselende à la carte kaart.

NAAST ELKAAR

Van Pelt: ,,Aardig om te weten is dat we onze gasten stimuleren om naast elkaar te gaan zitten in plaats van tegenover elkaar. 'Come KLOOSER' noemen we dat."

EVENEMENTEN

Verder is het gehele etablissement af te huren als evenementenlocatie. In het souterrain zijn verschillende vergaderruimten en een wijnkamer waar niet alleen voor studenten wijnproeverijen worden gegeven, maar die ook geschikt zijn voor workshops en wijnproeverijen voor externen. Klooser beschikt zelfs over een masterchef-keuken waar je met 20-25 vrienden of collega's de leukste kookworkshops kunt volgen. Naast het pand in het centrum van Amersfoort is een eigen parkeerplaats met zo'n veertig gratis parkeerplaatsen.

KLOOSER is ook 'closer' met haar omgeving, zoals het behulpzaam zijn bij evenementen die in de stad plaatsvinden. Zo zijn onlangs de bewoners van St. Pieters en Bloklands Gasthuis verrast met een high-tea tijdens Lepeltje Lepeltje dat voor hun appartementengebouw afspeelde. ,,Met mankracht en buiten de kaders durven te denken, komen we voor onze opdrachtgever altijd met een oplossing. Kijk, we zijn niet altijd beter dan onze collega restaurants, maar de ervaring bij KLOOSER is wel 'verrassend anders", zegt Van Pelt afsluitend.

a [KLOOSERStadsring 693811 HN Amersfoort033 - 8883551www.klooser.nlinfo@klooser.nl