• Maarten Brons, één van de kartrekkers van het festival Koppelting.

    Arjan Klaver

Koppelting succesvol verlopen

AMERSFOORT Een 3D betonprinter, boekenscanner, een nieuwe aanpak voor bijsluiters van medicijnen en een platform als aanvulling op de bestaande media met analyses, opinie, achtergrondinformatie en onderzoeksjournalistiek. Het zijn ideeën die via Koppelting werkelijkheid zijn geworden.

Net als voorgaande jaren was de organisatie van Koppelting, het grass-rootsfestival dat op het terrein van De War in Amersfoort wordt uitgerold, niet ontevreden over de publieke belangstelling. Het is een zomerconferentie die gaat over het samen met de bezoekers werken aan diverse technologieën en ideeën, waarbij kennisuitwisseling centraal staat. Dat gebeurt via een hacketon die doordeweeks plaatsvonden. Dit zijn workshop-achtige activiteit waarin in kleine groepjes creatieve oplossingen voor alledaagse problemen worden bedacht en uitgewerkt.

Afgelopen weekend was het planbord overvol met 'unconference' over peer-producties en vrije alternatieven voor onze samenleving. ,,Koppelting is een bijeenkomst van mensen die geïnteresseerd zijn in nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij", aldus Diana Wildschut. Zij is een van de organisatoren die tevreden kan vaststellen dat er aardig wat ideeën vanuit Koppelting het levenslicht zien, zoals De Huizenprinters. Dit is een Amersfoortse consortium dat bestaat uit FabLab Amersfoort, Heilijgers, Van der Kamp, Vertico, Blueways en de WAR. Dit concortium werkt aan de ontwikkeling van een open source 3D-betonprinter. ,,Het printen van een tiny house lijkt een kwestie van tijd", aldus Harmen Zijp die bij de consortium betrokken is.

Voorts presenteerde journalist Eric van der Velden de ontwikkelingen rondom de totstandkoming van De Stadsbron. ,,Vorig jaar legden we bij Koppelting de basis voor De Stadsbron die nu vier maanden online is. Deze krant richt zich op langzaam nieuws uit Amersfoort en omstreken. Niet in concurrentie met, maar in aanvulling op de bestaande media met analyses, opinie, achtergrondinformatie en onderzoeksjournalistiek. Er is behoefte aan. Dat bewijst het groeiend aantal bezoekers dat onze artikelen leest op de site van De Stadsbron." Ten slotte waren er voordrachten van onder meer een apotheker die patiëntinformatie waaronder bijsluiters begrijpelijker wil maken. Kortom, Koppelting was weer een bron van kennis voor geïnteresseerden met en zonder een universitaire achtergrond.