• Na een jaar van voorbereiding mocht Winkelcentrum Kraailandhof in de Amsterdamse Arena de Eerste Ster in ontvangst nemen.

Kraailandhof Veiligste winkelcentrum van Nederland

HOOGLAND Een jaar lang mag Kraailandhof zich het veiligste winkelcentrum van Nederland noemen. Op alle punten voldeed het winkelcentrum aan de hoge eisen die gesteld zijn om de Eerste Ster te mogen ontvangen van Keurmerk Veilig Ondernemen van het CCV, het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid.

Bianca van der Linden-Snel

 

Na een jaar van voorbereiding mocht Winkelcentrum Kraailandhof onlangs in de Amsterdamse Arena de Eerste Ster in ontvangst nemen. De wel-zo-veilig Award 2017 straalt in de etalage van de Gall & Gall. Aan de gevel hangt de Eerste Ster, onthuld door burgemeester Lucas Bolsius.

 

VEILIGHEID Lex Herlé, Ron Hanessen, Martijn Smink en Marco Voet hebben de voortrekkersrol van de winkeliersvereniging als het gaat om het thema 'Veiligheid'. Marco Voet vertelt: ,,Voordat wij deze felbegeerde Ster ontvingen waren wij erg druk met de veiligheid van ons winkelcentrum. Er komt een hoop bij kijken. De verlichting moet goed zijn, het parkeerbeleid op orde, voldoende invalidenplekken, geen loszittende tegels en veilige oversteekplaatsen.

Uiteraard moet het winkelcentrum schoon en netjes zijn. Er werd een actieplan gemaakt en mede door de goede samenwerking met de gemeente zijn de verbeterpunten aangepakt. Dat wij uiteindelijk uit zoveel aanmeldingen de prijs als veiligste winkelcentrum in ontvangst mochten nemen was een grote verrassing. Wij zijn er erg trots op."

 

COMMUNICATIE ,,Er zijn een aantal belangrijke eisen voor een nominatie. Eén daarvan is dat er korte lijntjes zijn en een goede communicatie. De winkeliers hebben een groepsapp waardoor ze elkaar gelijk op de hoogte kunnen stellen van zaken die spelen. Winkeliers kunnen elkaar door middel van een alarmknop alarmeren en daarna gelijk politie, brandweer, een BHV-er of het gezondheidscentrum inschakelen. Een geweldig succes van deze communicatie hebben wij al eerder mogen ervaren. Door deze app kwam er snel hulp op gang waarna een bezoeker kon worden gereanimeerd. Dit liep daardoor gelukkig allemaal goed af.

BASISSCHOOL Een ander mooi voorbeeld van goede communicatie is dat er geen goederen via de sluis bij de supermarkt worden gelost tijdens het in- en uitgaan van de naastgelegen basisschool. Een veilige oplossing voor iedereen. De basisschool wordt nauw betrokken bij de gesprekken inzake het verbeteren van het veiligheidsgevoel. Daarnaast probeert het winkelcentrum met plantenbakken en muziek een gemoedelijke omgeving te creëren. Hierdoor voelen klanten zich prettig en bovendien schrik je mensen met slechte bedoelingen af. In Hoogland is er een hoog ons kent ons gehalte. Als winkelcentrum hebben wij eigenlijk al een voorbeeldfunctie gecreëerd", zegt Voet trots.