• Jolanda Woltjer

Luxe en gemak veranderen het vak

Steeds meer mogelijkheden op elektrotechnisch gebied

Jolanda Woltjer

ZIELHORST In de afgelopen tien jaar dat Eddy Gräber inmiddels zijn eigen bedrijf, ABO Elektrotechniek BV runt, is er veel veranderd binnen dit vak. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en de mogelijkheden op elektrotechnisch gebied zijn zeer divers.

,,Waar ik vroeger voornamelijk stoppenkasten verving en storingen verhielp, houd ik me vandaag de dag bezig met zaken die ik tien jaar geleden echt niet had kunnen bedenken. Vooral de op afstand bedienbare apparaten zijn in opmars", zegt Eddy. De consument vraagt om meer gemak en comfort. Het zijn aan de ene kant luxe voorzieningen en aan de andere kant vaak hele nuttige toepassingen voor bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke beperking.

,,De elektronische installatie zoals die twaalf jaar geleden bestond toen ik begon, heeft een hele duidelijke verandering ondergaan. Toen had je voornamelijk de 'normale' installaties zoals stopcontacten en schakelaars. Dat werd allemaal bedraad. Daarvoor moest je in muren frezen en buizen plaatsen. Tegenwoordig is dat nog steeds zo maar nu zijn er veel meer toevoegingen gekomen waardoor je een woning naar je eigen hand kunt zetten als bewoner of gebruiker van de ruimte. Dit geldt ook voor bedrijfspanden en utiliteitsgebouwen. Je kunt een ruimte veel persoonlijker maken door de huidige technieken. Er zijn systemen die er al vanuit gaan dat je een standaard installatie plaatst waaraan je steeds dingen kunt toevoegen zoals bijvoorbeeld draadloze schakelaars."

,,Wat tegenwoordig veel wordt gebruikt zijn USB stopcontacten. Je haalt een stopcontact weg en daar zet je een dubbel USB stopcontact voor terug. Domotica is de laatste tijd erg toegenomen. Dat is het automatiseren van je huis. Het is een onbedraade installatie waar je het huis mee kunt besturen. Schakelaars programmeren we op een ontvanger en de schakelaar kan waar jij maar wil geplaatst worden, desnoods leg je hem in de la. Je hoeft niet meer te hakken en te breken als een schakelaar moet worden verplaatst. Je hebt tegenwoordig een veel grotere vrijheid in hoe je een woning inricht. De meest 'gekke' wensen zijn te vervullen, zoals dat je onderweg naar huis alvast het koffiezet apparaat aanzet. We kunnen het idee van de klant vrijwel altijd vertalen naar een praktijk oplossing."

Het is niet alleen maar luxe en gemak. ,,In de zorg hebben we ook systemen ingebouwd voor minder validen die op deze manier minder afhankelijk worden, bijvoorbeeld door middel van een intercomsysteem op een telefoon waar je de voordeur mee kunt openen. Dat is puur functioneel. Het is voor veel mensen ook een veilig idee om door middel van camera's het huis in de gaten te houden bij afwezigheid of alvast de verlichting aan te zetten."

,,Renovatie klussen zijn interessant om te doen maar de standaard storingsklussen en onderhoud doe ik ook graag. Juist de afwisseling en de snelle ontwikkelingen maken dit een uitgebreid en creatief vak."

[ABO Elektrotechniek B.V

Atlasvlinder 58

3822 AM Amersfoort

Tel. 033-4532458

Storingsnummer: 06-46633502

info@abo­elektrotechniek.nl

foto Eddy Gräber: 'De meest 'gekke' wensen zijn te vervullen. We kunnen het idee van de klant vrijwel altijd vertalen naar een praktijkoplossing.'