• Marcel Moons toont de uitbreiding van Intratuin.

    A.J. Spaaij

Meer buitenleven Intratuin

Advertorial

AMERSFOORT Een naadloze uitbreiding van Intratuin aan de Amsterdamseweg geeft veel meer keus in buitenleven. En een veel mooier overzicht op de buitenafdeling. De afgelopen maanden werd er gewerkt aan de nieuwe inrichting.

Arnoud J Spaaij

,,Er is meer ruimte voor planten en buitendecoratie", zo probeert eigenaar Marcel Moons de extra 865 vierkante meter samen te vatten. Al snel wordt duidelijk dat Moons met de uitbreiding en de daarbij gepaard gaande verbouwing heel veel meer bereikt heeft. ,,We hebben alles ook opnieuw ingericht zodat het beter te zien is en duidelijk is. We hebben dan ook alles voor buiten in de tuin." En daarmee is niets teveel gezegd. De enorme keuze is gebaseerd op een duidelijke trend en vooral ook op een visie van Intratuin. Met meer leven in de tuin kan er veel bereikt worden. Meer leven of wonen in je tuin, maar vooral biologisch leven in je tuin. En daarin volgt Moons de maatschappelijke ideeën dat we met z'n allen minder stenen en meer planten en dieren in de tuin nodig hebben. ,,Aankomende zaterdag hebben we dan ook een heel passende actie. Klanten die een steen brengen, krijgen er bij ons twee vaste planten voor terug." Moons hoopt op deze manier dat mensen een steen uit hun straat halen en er een plant voor terug planten.

WATER Het extra leven in de tuin kan inderdaad gestimuleerd worden met extra heesters, struiken of bomen. ,,Bovendien geven planten verkoeling in de zomer en verbruiken regenwater in de winter. Een aantal jaar geleden zetten we met z'n allen schuttingen en legden de tuin vol met stenen. Nu realiseren we ons dat we het regenwater beter zelf kunnen gebruiken. Die planten geven ook kansen aan vogels en insecten." Water opvangen dus in kleine bakjes, soms met een fontein erin. "Water geeft ook leven in je tuin", legt Moons uit, ,,vogels vinden het fijn om naast voer ook wat te kunnen drinken."

Meer planten en daardoor meer dieren in de tuinen is een kwestie van de goede keuze van inrichting. En wat steun aan het dierenleven. ,,Vogels voeren hoeft niet alleen in de winter. We hebben een ruime keuze van voer dat je het hele jaar door kan geven. Daarmee trek je vogels aan in je tuin. Wat is er nou mooier dan door je raam naar die drukke mussen en mezen kijken." Voeren is één, inrichten wat anders. ,,Kijk, we hebben bijvoorbeeld ook vlinderstruiken. Met het advies over de plek dat we daarbij geven en de manier planten kan je echt vlinders in je tuin halen. Prachtig toch?"

Meer leven in de tuin wordt vooral bereikt door een combinatie van dingen, zo meent Moons. ,,Biodiversiteit is niet alleen vlinderlokkende planten maar ook creëren van meer bodemleven of bijvoorbeeld nestkastjes ophangen. Krijg je meer mezen in je tuin door nestkastjes dan helpen die bij het bestrijden van bijvoorbeeld de buxusmot. Natuurlijk, die biologische bestrijding is ook iets waaraan kwekers werken. En het is ook iets dat van meerdere kanten werkt."

Het buitenleven neemt dus toe. Intratuin heeft met de uitbreiding van de buitenafdeling meer ruimte voor het buitenleven.

a        [Intratuin Amersfoort, Amsterdamseweg 139, 3812RR Amersfoort