• De opening in maart vorig jaar.

    AS Media

Moederbedrijf Hudson's stil over Nederland

AMERSFOORT (ANP) Hudson's Bay Company heeft bij de bekendmaking van zijn kwartaalresultaten geen duidelijkheid gegeven over de toekomst van de winkelketen in Nederland. In een persverklaring van de Canadese warenhuisketen werd niet ingegaan op een terugtrekking uit Nederland wegens tegenvallende resultaten.

Hudson's Bay heeft vijftien winkels in Nederland, waaronder in het oude V&D-pand aan de Utrechtsestraat 27. Onlangs meldde Het Financieele Dagblad op basis van uitgelekte documenten dat het bedrijf hier de handdoek in de ring gooit. Dat bericht werd bevestigd door de vakbonden. Hudson's wilde het vertrek bevestigen noch ontkennen.

In het tweede kwartaal kwam het verlies van Hudson's Bay in Europa uit op 69 miljoen Canadese dollar, omgerekend 47,5 miljoen euro. Specifieke cijfers over Nederland gaf het bedrijf niet. In het voorbije kwartaal werd overigens een akkoord bereikt over de verkoop van alle overige activiteiten in Europa. Die verkoop wordt vermoedelijk in de herfst afgerond.

Volgens de vakbonden heeft Hudson's Bay collectief ontslag aangevraagd voor de circa 1400 medewerkers. Verhuurders van de panden waarin Hudson's Bay is gevestigd houden ook al rekening met een vertrek, al is dat nog niet officieel bevestigd. De huur van de panden loopt nog jaren door.

De totale omzet van Hudson's Bay in alle landen waar het actief is kwam uit op 1,9 miljard Canadese dollar. Als alleen wordt gekeken naar winkels die een jaar eerder ook al open waren, de vergelijkbare omzet, dan was sprake van een daling met 0,4 procent. Dat was ondanks een stijging van de onlineverkopen met bijna 20 procent. Het nettoverlies liep op tot 984 miljoen Canadese dollar, van 280 miljoen een jaar eerder.

Overigens ligt er ook een bod op Hudson's Bay zelf. Een groep aandeelhouders onder aanvoering van voorzitter Richard Baker van Hudson's wil het bedrijf van de beurs halen.