• Bianca van der Linden-Snel

Oliebollenkraam Emiclaer een begrip

Advertorial

AMERSFOORT In de laatste maanden van het jaar hoort een oliebol er gewoon bij. Oliebollen eten aan het einde van het jaar is een eeuwenoude traditie. De oliebollenkraam van de familie de Weijer in winkelcentrum Emiclaer hoort zeker bij deze traditie. Al veertig jaar is de oliebollenkraam een begrip in Amersfoort waarvan twintig jaar in Emiclaer. Drie maanden per jaar staat de kraam op een vaste plek op het winkelcentrum.

De laatste jaren rijden de ondernemers Marinus en Ria de Weijer vanuit Duitsland op en neer naar hun vaste plek in Emiclaer: ,,Al wonen we nu in Duitsland, we zijn nog echte Amersfoorters. Dat zit in ons bloed. In Amersfoort liggen de herinneringen , de emotionele waarde, onze historie. Ieder jaar zijn de klanten weer blij als we komen. En dus rijden wij met veel plezier elke dag op en neer naar ons 'thuis' in Amersfoort. Ons hart ligt hier", zegt de Weijer. 

TECHNIEK

De oorsprong van het bedrijf ligt bij de familie van Marinus de Weijer. Hij is opgegroeid met de oliebollen. In 1923 is zijn opa begonnen waarna zijn vader het stokje overnam en oliebollen ging verkopen op de Stadsring.  Echtpaar de Weijer begon veertig jaar geleden op de Hellestraat met een omgebouwde SRV wagen die dienst deed als oliebollenkraam. Na een kleinere verkoopkraam volgde hun huidige, zelfgebouwde oliebollenkraam. Inmiddels is het echtpaar al twintig jaar het vaste gezicht met hun unieke oliebollenkraam voor de vijver op Emiclaer. De vijver waar deze winter ook nog eens een drijvende ijsbaan is. De oliebollentechniek gaat vanzelfsprekend vooruit. Inmiddels wordt er in de drukste tijd, de laatste twee dagen van het jaar, gebruik gemaakt van de oliebollenmachine. Het garen van het beslag gaat hierdoor sneller. De oliebollen behouden hun unieke smaak en structuur maar de bereidingstijd wordt ingekort waardoor de klanten sneller geholpen kunnen worden.

WAARDERING

,,Ieder jaar zijn de klanten weer blij dat we er zijn en krijgen we een warm welkom. Een kletspraatje, uiteraard met een heerlijke oliebol, krentenbol , appelflap of een wafel, met of zonder suiker. Wij krijgen vele bedankjes, een flesje wijn, een bloemetje of een avondmaaltijd aangereikt. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig maar het maakt het ieder jaar wel weer extra leuk om terug te komen. Een bijzondere gebeurtenis?  Er zijn er zoveel. Zo komt Willem, inmiddels op leeftijd, al twintig jaar, de dag voor oudjaar zijn oliebollen bij ons komt halen. Toen wij vertrokken uit de Hellestraat is hij samen met zijn vrouw heel Amersfoort doorgefietst om ons te gaan zoeken. Dat is bijzonder. Hij komt nog steeds speciaal naar Kattenbroek om zijn oliebollen bij ons te halen. De klanten, die bepalen uiteindelijk wie de lekkerste oliebollen heeft.

Dat wij gewaardeerd worden om onze smaakvolle oliebollen dat zien wij jaarlijks terug in de verkoop.

Oliebollen eten, het is een mooie oer-Hollandse traditie", aldus echtpaar de Weijer.