• Arjan Klaver

Onthaasten bij Vyssotski

Advertorial

AMERSFOORT Op IENS, onderdeel van TripAdvisor, wordt Grand Café Vyssotski doorlopend goed beoordeeld. Zoals deze: 'Na een leuke dag in Amersfoort, hebben we rond het Onze lieve Vrouwekerkhof een restaurant gevonden voor een lekkere afsluiting. Het terras is daar gezellig, vooral tijdens de zomerperiode. Mijn favoriet is de tosti. Top.'

De opgestoken duim van Bram Lauwerier is veelzeggend. Lauwerier is sinds vier maanden mede-eigenaar van Grand Café Vyssotski. Een uitspanning die meer dan 25 jaar een begrip is in het horecalandschap van de stad. Een ideaal rustpunt voor de winkelaar, wandelaar, gezelschappen en de haastige medemens. Iedereen kan zich tijdens zonnige en droge dagen heerlijk verpozen op het terras. Als het weer wat onaangenaam is, is er binnen genoeg plek. Dit grand café, tegenover het monumentaal kadastraal middelpunt van Nederland, is één en al onthaasting. Met trots serveren ze de lekkerste tosti's van de stad, regio en misschien wel van het land.

GEHEIM

„Zelfs ik weet niet wat het geheim van onze tosti is", aldus Lauwerier. „Het zijn vast de ingrediënten en de samenstelling die de smaakpapillen radeloos maken. Daarnaast hebben we op de lunchkaart ook tal van belegde broodjes. 's Avonds is dit grand café een uitgelezen ontmoetingspunt voor mensen die hier willen borrelen of van de avondkaart gebruik willen maken. Saté, een biefstuk van het black angus-rund, salades... Verwennerij voor een scherpe prijs. Een lekker tapbiertje of een glaasje wijn erbij. Een aanrader, dus."

AANVULLING

Bram Lauwerier is samen met Frits van Laar de uitbater. Zij vullen elkaar prima aan om het succes van Grand Café Vyssotski verder te vergroten. „Zo hebben we onlangs de kaart van een nieuwe jasje voorzien. Op de achterzijde hebben we een korte uitleg over de Russische zanger, acteur en dichter Vladimir Semjonovitsj Vyssotski waar de eerste eigenaar van dit café fan van was. Deze Rus noemde zichzelf een dichter die zijn gedichten met een gitaar opvoerde. Hij onderscheidde serieuze liederen en de zogenoemde 'grapliederen', die overigens vaak een moraal bevatten. We hebben de geest van Vyssotski ook voortgezet. Regelmatig hebben we live-muziek in het programmaboekje staan, variërend van rock, blues tot en met soul. Daarnaast tonen we om de twee maanden werken aan de muur van Amersfoorters. Dat kunnen schilders zijn of fotografen." Grand Café Vyssotski is 355 dagen per jaar open. Ook voor groepen. Zo is iedere maandagavond de parketvloer gevuld met liefhebbers van salsa. „Elke leuke dag in Amersfoort begint en eindigt in onze uitspanning", besluit Lauwerier.

a [Grand Café VyssotskiLieve Vrouwestraat 173811 BP Amersfoort033 461 3499www.vyssotski.nlvyssotski@casema.nl