• Bij shiatsu wordt op bepaalde plaatsen op het lichaam druk uitgeoefend.

    Iokai Shiatsu

Opleiding tot iokai shiatsutherapeut in Sint Josefkapel

Advertorial

AMERSFOORT Aan de Weverssingel in de binnenstad is een oude kapel te vinden, de Sint Josefkapel. Sinds augustus dit jaar huist daar de Beroepsopleiding voor Iokai Shiatsutherapeuten, samen met een yogastudio en administratiekantoor. ,,Dit is een prachtig gebouw om les te geven, het hoge plafond, de sfeer; we hebben alles opgeknapt en bieden nu op deze plek de beroepsopleiding aan, naast onze vestigingen in Delft en Amsterdam'', aldus Norbert grote Beverborg, hoofd van de opleiding.

Hanna de Groot

Shiatsu is een oosterse geneeskunde van duizenden jaren oud. Bij shiatsu wordt op bepaalde plaatsen op het lichaam druk uitgeoefend. Het is een therapeutische vorm van aanraken die ervoor zorgt dat de circulatie van de levensenergie in het lichaam verbetert. ,,In onze benadering zien we lichaam en geest als één en iokai shiatsu bevordert het evenwicht tussen deze twee. Het bevordert tevens het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Iokai shiatsutherapie kan onder andere helpen bij schouder-, rug- of huidklachten, stress, menstruatiepijn, chronische ziektes of symptomen waarbij niet duidelijk is waar deze vandaan komen. Wij zoeken dan ook altijd naar de reden achter de klacht, zodat deze niet terug komt. Dit doen we met veel persoonlijke aandacht in een ontspannen omgeving. Daardoor is deze vorm van therapie erg rustgevend.''

Nieuwe locatie in Amersfoortse kapelDe oosterse geneeskunde heeft veel veranderingen ondergaan in de loop der tijd. De Japanner Shizuto Masunaga bracht de oosterse geneeskunde terug naar de originele waarden. ,,Wij geven ook op deze authentieke manier les. Onze studenten zijn mensen die geïnteresseerd zijn in oosterse geneeskunde of graag iets met hun handen willen doen, maar daar niet per se al een achtergrond in hebben. Vaak zijn het ook mensen die een druk leven hebben en bijvoorbeeld op zoek zijn naar een andere baan waarbij ze meer rust ervaren. Wij bieden een vierjarige opleiding aan tot therapeut, deze opleiding is op hbo-niveau geaccrediteerd. Daarna kan je aan de slag in de praktijk. Tegenwoordig worden veel behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar, wat dit werk zeker aantrekkelijker maakt; je kan er prima mee verdienen. Maar het belangrijkste is dat je plezier hebt in het werk en het graag doet'', aldus grote Beverborg.

De opleiding tot iokai shiatsutherapeut duurt vier jaar en is een deeltijdopleiding. Daardoor is deze goed te combineren met een (fulltime) baan of andere werkzaamheden. De meeste lessen worden in de avonduren of het weekend gegeven. ,,Studenten kunnen ook kiezen om alleen het eerste jaar te volgen, dit is een soort kennismakingsjaar. Daarna kunnen zij beslissen om wel of niet de volledige opleiding te gaan volgen. Het is leuk om te zien dat we de laatste jaren echt aan het groeien zijn. Steeds meer mensen maken van Iokai shiatsu hun beroep.''

Op dinsdag 26 november is er een open avond vanaf 19.00 uur. Geïnteresseerden kunnen dan langskomen om kennis te maken met iokai shiatsu en de beroepsopleiding. Meer informatie: www.iokai.nl.