• Marissa Blijham en Ton de Kruyf bestieren samen restaurant Nul33.

    Arjan Klaver

Pareltje in de Langestraat

AMERSFOORT Jugendstil is een kunststroming die Amersfoort tussen 1890 en 1914 niet heeft overgeslagen. In de Langestraat zijn zelfs twee panden die in deze stijl zijn opgetrokken. Op de hoek van de Langestraat en Zevenhuizen, waar restaurant Nul33 is gevestigd, blijft het niet beperkt tot de buitenkant. Achter de gevel wordt de gast ondergedompeld in art nouveau. Een prima ambiance om te eten, drinken en te genieten.

Arjan klaver

Sinds de opening van Nul33 kan men de parels zien, die aan de binnenzijde van dit historische pand lang aan het zicht waren onttrokken. Fraai zijn de sjabloonschilderingen op het plafond, met onder meer de contouren van de Utrechtse Domtoren en de Onze Lieve Vrouwetoren. ,,Maar ook de sierlijsten, de glas-in-loodramen en de unieke gewelvenkelder mogen er zijn", aldus Marissa Blijham bij het Jugendstilmeesterwerk uit 1903 van de Haarlemse architect Hermanus Kroes.

ONTMOETING Op de begane grond is ook de oneliner 'Vaste prijzen verkoop à contant' te lezen, aangebracht door de gebroeders Hamers, keistedelingen die dit pand in 1903 omdoopten tot een 'wanstaltig winkelhuis'. ,,Dat was althans de mening in 1928 over dit pand", vervolgt de gastvrouw die samen met haar partner Ton de Kruyf Nul33 bestiert. De 'verkoop à contant' is nu, bijna honderd jaar later, nagenoeg verdampt. Tegenwoordig wordt er meer gepind.

Dit grand café heeft zich inmiddels onderscheiden als een ontmoetingsplaats waar de gast lekker kan eten, drinken en genieten. Gasten kunnen er genieten van verschillende soorten koffie, waarvan de bonen zijn gebrand in de Amersfoortse koffiebranderij Special Roast. Kaas wordt geleverd door het kaaswinkeltje Liefde & Ambacht en het brood is van de Versbakkerij uit Leusden. Ook voor het interieur is samengewerkt met lokale spelers: Spoor38 leverde de Franse schoolstoelen en de barkrukken, de tafels zijn gemaakt door Match en het unieke kunstwerk op de eerste etage is van Anders Wolhar. Behalve een voedzame Clubsandwich Nul33 of een broodje met belegen kaas en homemade walnotentapenade, bestaat de lunchkaart uit soep van bataat met kokosschaafsel en een carpaccio salade van rode biet en oerbiet."

FACILITEITEN Tenslotte is Nul33 bij uitstek geschikt voor informele bijeenkomsten en vergaderingen. ,,Onze eerste verdieping is zeer in trek, dankzij de royale raampartijen en het unieke uitzicht", aldus Blijham. ,,Daarnaast hebben we op de tweede verdieping twee ruimtes waar je kunt vergaderen of een workshop kunt houden. Ook organiseren we regelmatig evenementen, zoals de openbare veiling van Mooie Blom. De nieuwe lichting kunst is nog te zien tot 5 juli in de gewelvenkelder en op de eerste en tweede etage. Kortom, Nul33 is een ontmoetingsplek pur sang. in vele opzichten welteverstaan. "

a        [Nul33, Langestraat 76, 3811 AJ Amersfoort, 033-3036083, info@nul33.nl, www.nul33.nl