• Maranke Pater

Peter Henssen Uitvaartzorg

Advertorial

AMERSFOORT Al twintig jaar lang is Peter Henssen Uitvaartzorg een begrip in Amersfoort en omstreken. Peter en Alies hebben collega's en de maatschappij zien veranderen. Peter: ,,Eén van de laatste ontwikkelingen is dat iedereen tegenwoordig denkt dat hij of zij uitvaartondernemer kan zijn. Wij waren het vierde uitvaartbedrijf dat zich in Amersfoort vestigde."

Ondanks hun middelbare leeftijd zijn beide uitvaartondernemers nog niet van plan om te stoppen. Toen ze in 1998 kozen voor dit vak, kwam Peter uit de veteranenzorg en Alies uit de verpleging. ,,We hebben allebei slechte ervaringen met hoe uitvaartondernemers in die tijd met nabestaanden omgingen. Het motiveerde ons om zelf dit vak in te gaan", zegt Alies. Een week lang trekken ze op met de nabestaanden van een overledene. Zodra ze een melding krijgen wordt er een afspraak met de familie gemaakt voor een eerste gesprek. ,,Het belangrijkste is om eerst naar het verhaal van de mensen te luisteren. Hierna volgt afstemming van hun wensen voor de begeleiding en de uiteindelijke uitvaart. Wat belangrijk is, is dat mensen gedurende die week altijd nog terug kunnen komen op eerder gemaakte keuzes. We gunnen ze graag de tijd om dingen te veranderen, na een overlijden komt er immers veel op mensen af, ook al hebben ze het zien aankomen", aldus Alies. Van eigen creativiteit zij ze een voorstander. Ze hebben een voorbeeldboek voor rouwkaarten maar vaak komen mensen met eigen ideeën. ,,Het is erg belangrijk om nabestaanden bij de uitvaart te betrekken. Soms willen kinderen en kleinkinderen actief betrokken worden bij de verzorging of het afscheid", benadrukt Peter. Hun werk zien ze als persoonlijke hulpverlening aan mensen die net een groot verlies hebben geleden. ,,Er zit natuurlijk een stuk zakelijkheid bij, maar dat zetten wij niet voorop. Voor ons is dit werk een roeping en dit motiveert ons om van elke uitvaart een mooi afscheid te maken", verduidelijkt Peter. Op financieel gebied zijn Peter en Alies transparant in hun kostenplaatje. ,,We waarschuwen mensen voor extra kosten zoals meer volgauto's, die al snel erg duur worden. We bieden producten als kisten aan tegen de inkoopprijzen die wij zelf moeten betalen", legt Peter uit. Zodra de uitvaart eindigt, vindt het afscheid van Peter en Alies nooit bij de begraafplaats of het crematorium plaats. ,,Als mensen daar behoefte aan hebben bieden we nazorg. We kunnen helpen met het verwerken van de financiën die komen kijken bij een uitvaart of we hebben een nagesprek. Dit wordt niet extra berekend. Zeventig procent van de mensen die te maken krijgen met een overlijden komt daar goed doorheen. Er zijn ook mensen die hulp nodig hebben bij de verwerking. Dan verwijzen we door naar specialisten op het gebied van rouwverwerking", zegt Peter. De uitvaartondernemers zijn 24 uur per dag bereikbaar.

a [Peter Henssen UitvaartzorgWeltevreden 703811 NL AmersfoortTel:033 - 4555947 / 06 34069752www.peterhenssenuitvaartzorg.nl