• Patrick Siemons

Rabobank steunt tientallen clubs

AMERSFOORT Veertig verenigingen uit Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen hebben afgelopen week een financiële bijdrage ontvangen van Rabobank Amersfoort Eemland. In het kader van de Rabobank Clubkas Campagne werden tijdens een bijeenkomst in het Rabobank-kantoor aan de Computerweg cheques uitgereikt, variërend in grootte van 97,34 euro (Wielervereniging SWPA) tot 2.339,35 euro (Stadsboerderij de Vosheuvel). De hoogte van de bijdragen was afhankelijk van het aantal stemmen van Rabobank-leden dat verenigingen wisten te vergaren.

De vertegenwoordigers van de verenigingen toonden zich blij verrast. Een aantal had niet meer gedaan dan zich aanmelden, terwijl anderen actief hadden gelobbyd via sociale media, website en nieuwsbrieven. Maar niemand wist wat te verwachten. In het bedrijfsrestaurant van de Rabobank heerste dan ook een gezonde spanning toen de bedragen, van laag naar hoog, bekend werden gemaakt. Maurits Hofstra, boegbeeld van het Rabobank Marktteam Amersfoort en manager Financieel Advies, en Astrid van Ekeren, adviseur Marketing & Communicatie van de Rabobank, gaven een toelichting op de uitgangspunten en het verloop van de Clubkas Campagne.

BESTEMMING Een aantal verenigingen werd in de gelegenheid gesteld zich kort voor te stellen. Daarmee werd duidelijk wat de verenigingen met het extraatje gaan doen. Zo gaat het koor 'Zeur Niet' de Rabobank-bijdrage gebruiken om de liedjes van componist Harry Bannink uit te dragen. Oranjevereniging Hooglanderveen wil investeren in nieuwe activiteiten om op Koningsdag een breder publiek aan te spreken, duikvereniging Aqua-holic kiest voor veilige duikcomputers en korfbalvereniging Soesterkwartier besteedt het geld aan nieuwe trainingsattributen. Stadsboerderij de Vosheuvel gebruikt het geld om speeltoestellen aan te schaffen. Op de website van Rabobank Amersfoort Eemland wordt een lijst gepubliceerd van alle deelnemende verenigingen en stichtingen en de bijbehorende bedragen.

NIEUW De Clubkas Campagne is nieuw voor Rabobank Amersfoort Eemland. In het werkgebied van de bank gevestigde en lokaal werkende verenigingen die voldeden aan de voorwaarden waren uitgenodigd om deel te nemen. Alle leden van Rabobank Amersfoort Eemland konden vervolgens maximaal vijf stemmen uitbrengen op hun favoriete verenigingen (maximaal twee per vereniging). Er was in totaal 50.000 euro beschikbaar. Uit het gehele werkgebied hebben zich 103 verenigingen aangemeld. De Rabobank-leden hebben bijna 12.000 stemmen uitgebracht. Tijdens de Week van de Coöperatie werden op vier achtereenvolgende avonden bijeenkomsten georganiseerd voor de deelnemende verenigingen in Leusden/Hoevelaken, Amersfoort/Hoogland/Hooglanderveen, Baarn/Eemnes en Soest. Binnen het gehele werkgebied wist Stadsboerderij de Vosheuvel de meeste stemmen te vergaren, gevolgd door Museum Soest en Sint Caecilia Hoogland.

Rabobank Amersfoort Eemland heeft aangekondigd dat de Clubkas Campagne ook volgend jaar weer wordt gehouden. Verenigingen en stichtingen worden vroegtijdig geïnformeerd over de startdatum, de voorwaarden en het proces. Tevens worden tips gedeeld over hoe verenigingen en stichtingen zich effectief kunnen promoten.

ONDERSTEUNING Naast de Clubkas Campagne kent Rabobank Amersfoort Eemland het Coöperatiefonds (ruim honderd projecten per jaar die door een commissie van leden worden beoordeeld) en Verenigingsondersteuning, waarbij een meerjarige samenwerking wordt aangegaan met circa tien verenigingen uit het werkgebied. Rabobank Amersfoort Eemland geeft hierbij niet zomaar een zak met geld, maar ondersteunt ook met kennis en mankracht om de verenigingen echt sterker te maken. En wel aan de hand van vijf thema's: bestuurlijk, financieel, duurzaam, gezond en maatschappelijk.

De Clubkas Campagne heeft als doel het verenigingsleven in de breedte te ondersteunen. De gekozen aanpak draagt niet alleen bij aan de clubkassen, maar ook aan de betrokkenheid van inwoners en de lokale bekendheid van de verenigingen.