• 2016-06-06 12:53:54 RIJSWIJK - Pakjes sigaretten in het schap bij een benzinepomp. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT ANP XTRA Rijswijk roken, extra, productie 4891433_bk12bintabak.jpg

    Lex van Lieshout

'Regelgeving tabaksindustrie is niet te volgen'

VATHORST De regelgeving rondom het verkopen van tabaksproducten wordt aangescherpt en dat is voor veel ondernemers niet meer te behappen. Dat zegt Jeroen Brandsen van Primera Vathorst, die daarom meedoet aan een landelijke campagne voor de brancheorganisatie voor tabaks- en gemakszaken. ,,Wijzelf zijn hier op tijd begonnen met het verkopen van ook andere producten, waardoor we het hoofd hopelijk boven water gaan houden."

De Primera in Vathorst verkoopt sinds 2008 onder andere sigaren en sigaretten, maar dit wordt hem straks lastig gemaakt door de mogelijk nieuwe regels van de overheid. Zo willen zij in 2020 doorvoeren dat de producten achter een geblindeerd raam komen en daardoor is goede service bieden onmogelijk. Brandsen en zijn personeel kunnen straks nauwelijks meer uitleg geven over de soorten sigaren.

,,Je mag straks zes seconden de deurtjes openen om iets te pakken", aldus Jeroen Brandsen. ,,De hele service valt weg. Ze uit de vitrine halen mag ook niet. Daarbij hebben wij twee verkooppunten in de winkel en er mag maar één deur per keer openstaan. Klanten moeten dus langer wachten tot ze geholpen worden en hierdoor verdwijnt mogelijk ook het gezellige praatje. Wij staan midden in de wijk en juist om dat praatje komen mensen hier."

Dat is echter niet het enige probleem. Die deuren moeten worden gemaakt en ingebouwd, maar de spelregels daarover zijn nog altijd niet bekend. ,,Ze roepen van alles, maar er is veel onduidelijkheid. De ondernemer draait op voor de kosten en voor sommigen is dat simpelweg niet te doen."

Brandsen wil benadrukken dat hij vóór de regulering is. ,,Alleen het tempo waarin dit gebeurt, is niet te doen voor ondernemers. Door eerdergenoemde zaken dreigt voor sommigen zelfs faillissement en dat willen we voorkomen."