• ITvitae
  • ITvitae
  • ITvitae

Rob Jetten bezoekt opleider ITvitae

AMERSFOORT D66-fractievoorzitter Rob Jetten heeft vrijdag met een delegatie van D66 Amersfoort ITVitae bezocht. Met belangstelling luisterden de aanwezigen naar de oplossing die ITvitae biedt aan jongeren die vanwege hun autisme uitvallen in het reguliere onderwijs.

Na een rondleiding langs de leslokalen in het Eemklooster ging Rob Jetten in gesprek met twee oud-studenten.

CHAOTISCH De 26-jarige Mathijs heeft vanwege zijn autisme met grote moeite de havo afgerond. Daarna volgde hij een ICT-opleiding op hbo niveau, waarbij hij al snel strandde. Dit kwam niet door de moeilijkheidsgraad, maar door de chaotisch grote groepen, allerlei bijvakken en het goed van groepsopdrachten. Via ITVitae kon hij starten met het ICT-Leertraject naar Werk C# Software Developer.

GEACCEPTEERD Ook Harmen (21) vertelde over zijn persoonlijke worsteling in het reguliere onderwijs. Hij viel uit bij een opleiding aan de TU Delft. Zij moeder kwam bij ITVitae terecht door te googlen op ICT en autisme. ,,Mijn eerste reactie was: ik ga toch zeker niet naar een opleiding voor autisten. Ik had op dat moment mijn autisme niet geaccepteerd en had een gekleurd beeld van deze studenten", aldus Harmen.

WERKERVARINGSPLAATS Toch bleek het een goede match voor hem te zijn. Hij is nu klaar met zijn specialisatie Cyber security en gaat binnenkort starten met zijn werkervaringsplaats. ,,Ik ben er nu trots op dat ik autisme heb. Ik kan hierdoor juist dingen die anderen niet kunnen. Natuurlijk geeft het zo nu en dan moeilijke situaties, maar hier leer ik mee om te gaan en ik krijg de nodige ondersteuning."

WOONRUIMTES Frans de Bie, directeur ITvitae opleidingen en Peter Hofweegen, directeur ITvitae detachering, hadden ook een aantal vragen voor de delegatie, onder meer omtrent woonruimtes voor de studenten. ,,Onze studenten komen vanuit heel Nederland. De zoektocht naar een geschikte woonruimte in de omgeving van Amersfoort is voor sommigen een te grote obstakel. We werken graag met de regionale overheden samen om te kijken of hier tijdelijke oplossingen voor kunnen worden gerealiseerd met begeleid wonen." Wethouder Fatma Koser-Kaya, initiatiefnemer van het werkbezoek aan ITvitae knikte hierop instemmend.