• Tijdens de zomervakantie worden er sportieve zomeractiviteiten gehouden.

    Tijdens de zomervakantie worden verschillende activiteiten aangeboden.

Sporten en ontmoeten

Sportzomer is een sportprogramma voor jong en oud, zodat in Amersfoort thuisblijvers in beweging blijven van 14 juli tot 26 augustus.

Voor veel mensen zijn de zomermaanden een aaneenschakeling van kwaliteitstijd met de familie. Het is vooral rustig aan, lekker eten en bijkomen van een druk jaar. Daar hoort voor een grote groep lekker sporten even niet bij. Dat hoort voor hen bij het dagelijks ritueel waar gewerkt en gesport moet worden om fit te blijven.

Maar fit blijven tijdens de vakantieperiode is ook belangrijk. Wat dat betreft vallen de thuisblijvers in Amersfoort al een tijdje met de neus in de boter.

„Twee jaar geleden zijn de Amersfoortse Buurtsportcoaches gestart met het initiatief om Sportzomer op de sportieve kaart te zetten", opent Jan Hardeman, coördinator van het team Buurtsportcoaches. Hij grijpt direct de gelegenheid aan om even naar de korte historie van dit unieke evenement terug te blikken.

„De naam Sportzomer is destijds ontleend aan een programma van de NOS dat werd uitgezonden in de zomer tijdens grote zomersportevenementen. Uiteraard zochten we naar een intensieve samenwerking met de sportverenigingen om een dergelijk evenement handen en voeten te geven. Ondanks de zomervakantie waarin de meeste mensen binnen en buiten de Nederlandse grenzen genieten van de ontspanning, bleken toch veel vrijwilligers van sportverenigingen bereid te zijn clinics te organiseren voor de sportieve thuisblijvers of voor mensen die het goede voornemen hadden om weer te gaan sporten.

Zo krijgt iedereen de kans om gewoon zes zomerweken lang lekker te blijven bewegen met leeftijdsgenoten of anderszins. En dit jaar is het aanbod verder toegenomen. Prachtig toch?"

AANBOD GEGROEID Het debuut van Sportzomer was succesvol en tegelijk een wereldrecord. Veel inwoners vonden de weg naar de verschillende sportparken in de stad waar geregeld activiteiten plaatsvonden. Hoe vaak krijg je de kans om eens lekker te tennissen in de vakantie? Of basketbal te spelen? Al met al was het hartverwarmend. En dat gaf SRO en de samenwerkende sportverenigingen voldoende energie om dit evenement voort te zetten. Het resultaat was duidelijk. Vorig jaar was het aanbod behoorlijk gegroeid. Veel sportaanbieders en verenigingen sloten zich aan om het succes van Sportzomer te vergroten. Voor beiden is het immers een mooie gelegenheid om geïnteresseerden of wijkbewoners te laten ruiken aan de sport die wordt aangeboden. Breder kan de vereniging of sportaanbieder zich niet in de buurt profileren.

UITHOUDINGSVERMOGEN Via de website buurtsportcoach.nl/sportzomer hebben jong en oud een overzicht van alle activiteiten die worden georganiseerd. Zo geeft de Amersfoortse basketbalvereniging Crackerjacks het olympische 3x3 basketbal, ofwel streetball, in haar eigen stad een impuls. Iedereen kan onder begeleiding aan deze kersverse olympische sport ruiken. Inmiddels heeft deze tak wereldwijd circa 250 miljoen beoefenaars. Internationaal gezien doen de Nederlandse teams het uitstekend met podiumplaatsen op het EK en WK.

Maar er kan ook tennis, rugby of atletiek worden beoefend. Ook tafeltennis is een sport die geschikt is voor iedereen. Je kunt het tot op hoge leeftijd prima spelen, net als een sport als floorbal, die steeds meer sporters trekt. Of neem calisthenics. Dit is een pure vorm van training met het eigen lichaamsgewicht waarmee kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en flexibiliteit getraind kan worden. De ideale mix om een sterk en atletisch lichaam op te bouwen.

ZOMERPRETPAS „Uiteraard kunnen basisschoolleerlingen die niet op vakantie gaan, de activiteiten, die tijdens Sportzomer worden georganiseerd, combineren met de ZomerPretPas", aldus Hardeman. „Alle sportzomer-activiteiten staan ook hier in vermeld. Dit is een het leukste kinderpaspoort van Amersfoort, een initiatief van IndeBuurt. Alle basisschoolkinderen van vier tot en met twaalf jaar krijgen via school een gratis ZomerPretPas mee naar huis. ZomerPretPas neemt je mee op reis. Het is een papieren boekje in paspoortvorm vol zomeractiviteiten.

Op vertoon van het kinderpaspoort zijn de aangeboden zomeractiviteiten gratis of met korting te bezoeken. Een heleboel organisaties in en vlak buiten de verschillende wijken in Amersfoort doen mee en bieden de hele zomervakantie superleuke zomeractiviteiten aan. Dit is nog eens sportief thuisblijven."

a        [Kijk voor meer informatie op www.buurtsportcoach.nl/sportzomer  www.zomerpretpas.nl