• Ester Overmars

Totaalaanpak stress en burn-out

Advertorial

AMERSFOORT Wat hebben spierpijn, moeheid, migraine, concentratieproblemen, burn-out en somberheid met elkaar te maken? Ze kunnen allemaal veroorzaakt worden door te veel stress. Jetske Hingst, van praktijk Vrijer Leven, werkt met verschillende stressreductiemethoden die elkaar aanvullen. ,,Soms is een fysieke benadering de beste aanpak, soms een mentale. Maar als je last hebt van terugkerende stressgerelateerde klachten, dan is een aanpak met aandacht voor zowel lichaam als geest vaak het meest effectief."

,,Stress is een onbalans tussen je veerkracht en wat het leven van je vraagt", legt Hingst uit. ,,Als je langere tijd te veel stress ervaart of heftige gebeurtenissen meemaakt, bouw je spierspanning op in je lichaam die tot klachten kan leiden. De harde spieren drukken op je zenuwbanen en ontregelen het zenuwstelsel. Hierdoor kun je niet alleen pijnklachten ontwikkelen, maar ook bijvoorbeeld stijfheid, tintelingen, krachtsverlies of jeuk. Chronische stress leidt er ook toe dat de samentrekkende kracht van de spiertjes in vaatwanden afneemt. Hierdoor vertraagt en stokt de bloedsomloop, met name in de microvaatjes. Je bloed transporteert zuurstof naar de lichaamscellen en voert afvalstoffen af. Als je bloedsomloop verslechtert, krijgt je lichaam dus minder zuurstof en hopen afvalstoffen zich op, met alle gevolgen van dien." Vanaf de fysieke kant werkt Hingst met body stress release en de vasculaire therapie van Bemer; een systeem dat de kwaliteit van de bloedsomloop sterk verbetert en daardoor vaak grote verlichting biedt bij chronische aandoeningen als fibromyalgie, CVS/ME, Lyme en diabetes. ,,Body stress release is een manuele gezondheidstechniek gericht op het verminderen van een te hoge spierspanning door lichamelijke en/of mentale stress. Doordat lichaam en geest sterk op elkaar inwerken heeft dit vaak zowel lichamelijke als geestelijke effecten: fysieke klachten nemen af, de cliënt krijgt meer energie, kan helderder nadenken en gaat zich weer wat ontspannener en veerkrachtiger voelen."

Soms is er meer nodig dan spanning afbouwen. ,,Als je op dagelijkse basis veel stress ervaart, zul je ook moeten werken aan de mentale kant. Met Stress Counseling-gesprekken help ik cliënten meer inzicht te krijgen in wat hun strest en hoe ze daar zó mee om kunnen gaan zodat ze er minder last van ervaren. Veel van wat ons strest, heeft te maken met overtuigingen en gedragspatronen die we al in onze kindertijd ontwikkeld hebben. Hiervoor werk ik met Wingwave, een coachingstechniek die EMDR combineert met neurolinguïstisch programmeren. Met een sessie of drie á vijf geeft dit vaak opmerkelijke resultaten. Ook bij onverklaarbare fysieke klachten brengt Wingwave soms uitkomst."

a [Vrijer LevenBergstraat 313811 NG AmersfoortTel. 06-24901041www.vrijerleven.nuinfo@vrijerleven.nu