Uitvaarten: creatief en anders

Advertorial

AMERSFOORT Er wordt steeds vaker een begrafenis of crematie ingevuld op een manier die past bij de wensen van de overledene of van zijn of haar naasten. Het inwilligen van de uitvaartwensen is de vertaling van respect. Daar hoort een uitvaartverzorger bij die adviseert en die creatieve ondersteuning biedt voor een op maat gesneden totaalpakket. Puur Persoonlijk afscheid, dus.

'Een goed afscheid begint bij de laatste persoonlijke zorg' is een oneliner die volgens Pascalle Brundel en Chantell Orriens op velerlei manieren geïnterpreteerd kan worden. Beiden zijn het gezicht van een volstrekt nieuwe en tegelijk onderscheidende loot in de uitvaartbranche: Puur Persoonlijk afscheid. Voor de een betekent het leven immers de voorbereiding op de dood. De ander beschouwt de dood als afsluiting van het leven. „Juist daarom is het belangrijk dat het niet louter om de invulling van een uitvaart gaat", steekt Pascalle van wal. „Als zingevingstherapeut en stervensbegeleider kunnen we veel meer betekenen. Steeds meer mensen waarderen deze vorm van dienstverlening waarmee we in het sterfproces extra ondersteuning bieden. Wij begeleiden mensen en hun omgeving. Ook in de periode vanaf dat zij besloten hebben voor euthanasie en het moment dat deze plaatsvindt. Een proces waarin het zogenoemde loslaten evident is. Het loslaten van bijvoorbeeld de angst voor de dood, het gezin of sommige gebeurtenissen die nog niet helemaal zijn afgerond, geeft zoveel rust. Dit is een dienstverlening die veel terrein wint."

Uiteraard is de aanpak van Puur Persoonlijk afscheid eigentijds in het leveren van maatwerk voor, tijdens en na de uitvaart. „Wij geven invulling aan de wensen van de overledene of van zijn of haar naasten", legt Chantell uit. „En vaak proberen we daar extra cachet aan te geven. Natuurlijk respecteren we soberheid en geloofsovertuigingen. Maar het afscheidsritueel van de overledene kan tegenwoordig ook in een ambiance plaatsvinden in een bos, theater of ruimten die naadloos passen bij het karakter van de overledene. Bovendien zijn er ook creatieve alternatieven voor het condoleanceboek, het bekende kopje koffie met cake of het moment na de crematie of begrafenis. Het kan zoveel mooier, tastbaarder en anders."

MUZIEK Verder willen Pascalle als Chantell overhaaste beslissingen wegnemen van nabestaanden direct na het overlijden van hun dierbare. „Er is voldoende tijd om beslissingen te nemen hoe de uitvaart moet worden vormgegeven. En dat beperkt zich niet alleen tot de keuze van de kist, maar ook bijvoorbeeld voor de invulling van muziek. Live muziek met een tekst die precies aansluit op het leven van de overledene? Geen probleem. Ook de keuze van de wade of de 'andere' rouwkaart horen erbij, evenals de evaluatie na de uitvaart waarin de benadering van Puur Persoonlijk ongetwijfeld wordt gewaardeerd."

[Puur Persoonlijk afscheidPostbus 3113800 AH Amersfoort

Tel. 033-2022292.

info@puurpersoonlijkafscheid.nl

www.puurpersoonlijkafscheid.nl