Voor hoofdpijn naar de gnatholoog

Advertorial

VATHORST Het zal voor velen een verrassing zijn, maar die hoofdpijn die maar niet weg wil, kan zomaar iets te maken hebben met een verkeerd gebruik van de kaken. Het specialisme dat zich hiermee bezighoudt, heet gnathologie. Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst biedt hiervoor een diagnostiek- en behandelcentrum midden in het centrum van de wijk Vathorst.

Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst ontwikkelt zich steeds verder als een organisatie die alle aspecten van mondzorg aanbiedt. Variërend van mondhygiëne en gaatjes vullen tot orthodontie en zelfs kaakchirurgie. Het specialisme gnathologie is een onmisbare aanvulling op dit aanbod.

EERSTE

Simone Gouw is de eerste gnatholoog in Nederland met een fysiotherapeutische achtergrond. Hiermee brengt zij kennis en kunde over het spier- en gewrichtsstelsel binnen de tandheelkunde. ,,Als je verkeerd kauwt, veroorzaakt dat allerlei problemen in je kaakspieren en je kaakgewrichten, en dat trekt heel gemakkelijk door naar je nek en de rest van je hoofd", vertelt Simone Gouw. ,,Er liggen daar zoveel verbindingen tussen spieren en zenuwen, dat problemen van het ene lichaamsdeel heel snel doorwerken in andere delen van het lichaam. Zelfs oorpijn kan door kaak- en kauwproblemen veroorzaakt worden, terwijl er met dat oor zelf niets loos is."

BRUXISME

Gouw is momenteel in de afrondende fase van haar promotieonderzoek naar bruxisme, oftewel kaakklemmen en tandenknarsen, aan het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Gouw: ,,Ook kaakklemmen of tandenknarsen kan grote problemen veroorzaken. Schade aan het gebit zelf natuurlijk maar ook op den duur schade aan het kaakgewricht en veel spierspanning die verder in nek, hoofd en aangezicht doorwerkt. Maar die aanhoudende hoofd- of nekpijn kan ook veroorzaakt worden door een verkeerde zit- of slaaphouding, want dat kan spieren enorm onder spanning zetten."

De gnatholoog is erin getraind om dat geheel van nek, hoofd en kaken vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken en een diagnose te stellen, met behandelopties. Eerste en belangrijkste is bewustwording. Voor veel patiënten is het echt een eyeopener om eindelijk te begrijpen waar die pijn alsmaar vandaan komt. Het is goed dat je als patiënt begrijpt hoe het werkt en dat je er iets aan kunt doen door op je houding te letten, door te leren anders te kauwen, of door bij stress niet al je spieren aan te spannen. Met ontspanning kom je vaak al een heel eind. De gnatholoog biedt begeleiding, geeft advies, instructie en behandeling en kan zorgen voor een hulpmiddel om verdere gebitsschade te voorkomen. De gnatholoog werkt nauw samen met andere specialisten, zoals huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, KNO-artsen, kaakchirurgen en psychologen.Via deze disciplines worden patiënten dan ook vaak doorverwezen.

Stuur voor meer informatie over gnathologie een e-mail naar info@tcamersfoortvathorst.nl.